Čunek: Liberální postoje jsou zhoubné. Nemůžeme favorizovat lidi, kteří se cítí jako kočky

Senátor Jiří Čunek ohlásil, že se chce koncem týdne na sjezdu ucházet o post předsedy KDU-ČSL. Jak říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS, stranu míní vrátit na konzervativní kolej. Zkritizoval například manželství pro všechny. Společnost podle něj také nemůže favorizovat lidi, kteří se prohlásí za „muže, ženu nebo kočku“.

O víkendu čeká lidovce sjezd, vy se budete ucházet o post předsedy. Řekl jste, že KDU-ČSL se musí vrátit ke konzervativnímu směřování. Chtějí být vůbec lidovci konzervativní?
Jsem přesvědčen, že chtějí, protože takoví byli vždycky. Základna lidovců konzervativní je. Akorát vedení strany se snažilo otevřít více liberálním postojům. Ale podle preferencí se ukázalo, že pro lidovou stranu jsou takové postoje zhoubné.

ČTĚTE TAKÉ: Do voleb Spolu, ale... Z ODS zní hlasy o seškrtání míst pro TOP 09 a lidovce

Na druhou stranu jihomoravský hejtman Jan Grolich patří spíše k té liberálnější části lidovců – a dokázal v krajských volbách uspět.
Pan Grolich to udělal vynikajícím způsobem, stejně jako další dva hejtmani (Martin Kuba a Martin Červíček z ODS, kteří byli rovněž ve volbách úspěšní, pozn. red.). Využil toho, že byl hejtmanem. Nepředstavoval pro lidi jenom lidovou stranu, ale nějakou osobnost a ty, kteří teď vládnou kraji. Z mého pohledu to nebyla volba nějaké konkrétní strany, spíš člověka. Mám to podobně v senátních volbách. Lidová strana nemá přes 50 procent, a já jsem je získal v prvním kole. Je to spíš o tom, jak voliči berou konkrétního člověka.

VIDEO: Čunek se chce stát šéfem lidovců

Jaká konkrétní konzervativní témata by podle vás měli lidovci nastolovat?
Hlavně nejsou nová. Konzervativní znamená, že to jsou témata, která tady už jsou. Nejsem pro liberální rozvoj pokusů, jestli dva tatínci nebo dvě maminky budou děti vychovávat lépe. Anebo pokus, který je zhoubný pro evropskou i americkou společnost – že každý, kdo si vzpomene, že se cítí být mužem, ženou nebo kočkou, tak tomu společnost dá zelenou. Favorizuje tyto lidi, aby se tak vyjádřili. To jsou neživotné směry, které nemohou fungovat. Mám zprávy od učitelů. Děti si z toho dělají legraci a začínají ve vyučování mňoukat a považují to za svůj osobní projev. A učitelé na to neumí reagovat. Společnost se dostala úplně jinam. To jsou věci, o kterých nemáme pochybovat a připouštět je. Máme prosazovat úplně normální život. Předmětem naší pozornosti musí být otec, matka a dítě jako základ státu. Rodina je základ státu. Všechny jiné způsoby života někdo může realizovat, máme je tolerovat, ale určitě ne privilegovat, jako se to děje teď. Výsledek těchto postojů a podpory je, že všichni chtějí mít svoji komfortní zónu a děti jsou v komfortní zóně mnohým na překážku, a proto vymíráme.

Na škále konzervatismu jsou KDU-ČSL a ODS na jedné straně, a ty tři další strany mají liberální postoje. A dohromady to nemůže fungovat.

Marian Jurečka nebo Marek Výborný vedou lidovce tímhle směrem?
Myslím, že oni už to předvedli. Oni sami osobně žijí konzervativní život. Udělali koalici Spolu, a ve vládě byli Piráti a STAN. Na škále konzervatismu jsou KDU-ČSL a ODS na jedné straně, a ty tři další strany mají liberální postoje. A dohromady to nemůže fungovat. Bohužel některým věcem se nepodařilo zabránit. Třeba manželství pro všechny a takovým nesmyslům. Původně se řeklo, že tyto otázky se nebudou řešit, ale potom se stejně dostaly na program dne. To je zásadní chyba. Možná chyba byla i v tom, že si konzervativní členové vlády mysleli, že otevřením liberálním postojům něco získají. Ale spíš jsme ztratili. Hodnotově zaměření lidé nechtějí tento směr.

Nejste velkým fanouškem koalice Spolu. Měli by jít lidovci do sněmovních voleb sami, nebo v koalici?
Buď se strany integrují, a pak kandidují společně. Nebo říkají, že jsou samostatné. Ale samostatné mohou být, jen když prokážou, že na politickém poli mají nad pět procent a jsou relevantními partnery. A my jsme se stali marginálními partnery. Takže musíme udělat vše pro to, abychom měli ta procenta. Abychom dělali politiku, kterou oslovujeme lidi, kteří nás pak ve volbách podporují, protože jim konvenuje náš přístup.

Takže byste měli jít sami?
Musíme dělat takovou politiku, abychom i u svých partnerů na základě přízně voličů byli partnery rovnocennými. V tuto chvíli není tak důležité, jestli půjdeme sami, nebo ne, ale je důležité, abychom věděli, že sami klidně můžeme jít. Že to rozhodnutí je svobodné a nebudeme ho dělat jen pod tlakem, abychom se někam dostali.

Lidovci se stali nepotřebnými. Budeme jen dělat křoví.

ODS dál podporuje koalici Spolu s lidovci a TOP 09, ale někteří straníci požadují pro ODS víc míst na kandidátkách než posledně. Argumentují tím, že jsou občanští demokraté nyní silnější než zbylé dvě strany. Co na to říkáte?
To se dalo čekat. To je ta chyba současného vedení – Jurečky i Výborného a předsednictva. Po volbách v roce 2021 byli šťastní, že získali dost poslanců. Pak jsme se ale v koalici úplně marginalizovali, protože jsme nedokázali prosazovat svou politiku. Tím jsme se stali nepotřebnými. Teď nastává přirozený jev, že už nás nepotřebují a budeme jim dělat jenom křoví. A oni zcela pochopitelně řeknou – už nejste tak silní, nemáte na to nárok. Na našich zádech do Poslanecké sněmovny nepojedete. Proto mluvím o tom, že musíme stát na svých nohách a být nezávislí.

Na sociální síti X jste si vyměnil názory s Filipem Nerudou, synem europoslankyně Danuše Nerudové. Napsal jste, že si jeho názor vezmete k srdci, až něco dokáže. Neměl byste diskutovat i s mladými lidmi, kteří třeba nemají tolik zkušeností?
Určitě. Ale záleží na tom, jaký postoj ten člověk má. Všem mladým politikům říkám, že jsem jejich zásadní nepřítel, pokud tvrdí, že chtějí dělat politiku a je jim dvacet. Politik ale řeší problémy společnosti – od narození až po smrt. Politika vyžaduje člověka především zkušeného, musí mít nějakou osobní životní zkušenost. Jak může 25letý člověk rozhodovat o důchodcích nebo rodinách, když ji sám vůbec nemá a neprožil tu životní etapu? Ano, je dobré, když se mladí lidé zapojují do politiky. Neodmítám mladé lidi, chci s nimi diskutovat. Ale nemůže to být tak, že mi je 25 let a mám velkou touhu stát se premiérem. To je špatně. Vidíme to všude – v Rakousku, u nás na Grossovi. Vidíme upřímné oči, ale když tam není ta zkušenost, je to politika čistě teoretická.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Volby by vyhrálo ANO, druhá je ODS

Tagy: