Policisté na jihu Moravy zadrželi další migranty, pět Afgánců přijelo z Polska

Policie na jihu Moravy zadržela dalších pět migrantů. U Vyškova se zřejmě Afgánci rozutekli do polí, kde si jich všimli řidiči. Jen za poslední týden zadržela policie na jižní Moravě při zvýšených kontrolách patnáct běženců.

Pole u vyškovského letiště se stalo v sobotu po poledni prozatímní konečnou stanicí pro pětici migrantů. Skupina mužů cestovala zřejmě společně, do České republiky přijela bez dokladů a pravděpodobně měla namířeno do Německa. Jejich zadržení natočil jeden z projíždějících řidičů.

„Při výslechu uvedli, že jsou z Afgánistánu a na Vyškovsko dorazili na kamionu z Polska,“ uvedl mluvčí policie Bohuslav Malášek. Skupina migrantů je nadále u policejního výslechu. Je pravděpodobné, že na čas skončí v uprchlickém centru a následně budou všichni vráceni zpět do své země.

Celníci s policií jen v tomto týdnu zadrželi na jižní Moravě další utečence z Maroka, Alžírska nebo Libye. Většina z nich se snaží ukrýt v návěsu kamionu. Někteří ale volí mnohem riskantnější způsob.

„Přijedou k nám na konstrukci na šasi kamionu, někdy jsou vmáčklí v prostoru pro náhradní pneumatiky. To je velmi nebezpečné, kolikrát ani netuší, v jaké zemi jsou,“ vysvětlil Malášek. Vzhledem k narůstajícímu počtu zmíněných případů jihomoravská policie zvýšila kontroly nejenom na dálnicích, ale také na nádražích, kam míří mezinárodní vlaky z Rakouska nebo Maďarska.

Tagy: