Záběry ze střelby na Afroameričana, jehož smrt vyvolala protesty. Na výzvy nereagoval

Policie zveřejnila záběry ze zastřelení Waltera Wallace

Filadelfští policisté několikrát upozornili černocha Waltera Wallace, aby položil nůž. Na opakované výzvy ale nereagoval a strážníci poté 27letého muže, který údajně trpěl bipolární poruchou, zastřelili. Oddělení nyní zveřejnilo video ze zásahu.

Na záběrech z 26. října je vidět, jak Walter Wallace opouští svůj dům a poté se prochází po ulici v Cobbs Creek s nožem v ruce. Podle policie ale Wallace ignoroval příkazy, aby nůž odhodil. Opakovanou výzvu neuposlechl, proto policisté požádali kolemjdoucí, aby šli stranou, a poté na 27letého muže několikrát vystřelili.

Členové rodiny uvedli, že zavolali policisty, protože Wallace trpí bipolární poruchou a nevěděli si rady. Zároveň ale tvrdí, že jeho zastřelení bylo neopodstatněné.

Filadelfská komisařka Danielle Outlawová na tiskové konferenci, kde policie zveřejnila záběry z uniforem zasahujících mužů zákona, přiznala, že ani jeden z nich neměl příliš zkušeností. 25letý Sean Matarazzo a o rok starší Thomas Munz nastoupili do sboru v roce 2018, respektive 2017.

„Přestože to není žádný milník, který bychom měli oslavovat, věříme, že jde o důležitý krok vzhledem k našemu závazku k transparentnosti. Zveřejnění záběrů bylo pečlivě zváženo, vzali jsme v potaz i bezpečnost policistů a komunity,“ uvedla Outlawová, po jejímž boku stál starosta Jim Kenney a státní zástupce Larry Krasner.

Muž trpěl bipolární poruchou

O tom, že muž trpěl bipolární poruchou, podle rodiny policisté věděli. Ještě před střelbou jim to měla říct Walterova matka, která je během zásahu výslovně vyzývala, ať na syna nestřílejí. Bipolární afektivní porucha postihuje přibližně jednoho až dva lidi ze sta. Nemocné osoby mají především prudké až nepřirozené výkyvy nálad.

Outlawová se zároveň zavázala, že do konce příštího roku zavede reformy, které zahrnou více školení pro policisty a zajistí lepší koordinaci se specialisty na duševní zdraví. Uvedla to agentura AP, která video z uniforem policistů a také záznam hovoru na tísňovou linku 911 zveřejnila.

Incident strhl ve Filadelfii protesty, jichž se účastnily tisíce lidí. Už dříve se totiž v médiích objevily záběry, které natočili svědci. Část americké veřejnosti případ vnímala jako další smrt Afroameričana rukou bělošského policisty bez příčiny.

Tagy:
smrt demonstrace protest protesty Filadelfie Afroameričan rasová diskriminace rasová korektnost USA Walter Wallace Danielle Outlawová Jim Kenney bipolární afektivní porucha