Alfa samci v politice jsou minulostí, prohlásil Pospíšil. Kalouska ctí jako otce zakladatele

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09)

K VĚCI 13.11.2023

Politik nemusí své voliče přesvědčovat dominancí či tím, že umí bouchnout do stolu. Alfa samci v politice jsou minulostí. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09), který tak hájil spíše nenápadné působení spolustraníka a zákonodárce Tomáše Czernina. Kritiku od bývalého předsedy strany Miroslava Kalouska ale prý vždy bere, jelikož se jedná o otce zakladatele TOP 09. Europoslanec zároveň dodal, že ho jako rebela nevnímá.

Podle Pospíšila již neplatí, že politik musí voliče přesvědčovat okázalými a hlasitými projevy. „Nemusí je okouzlit tím, že je dominantní nebo s jakou razancí bouchá do stolu. Politici alfa samci, kteří chtěli být nejsilnější, už tu byli,“ pronesl v pořadu K věci v souvislosti s některými invektivami na adresu Czernina.

K TÉMATU: Komentátor o paradoxu kauzy Feri: Do boomerské TOP 09 měl přilákat sympatizanty Me Too

Nenápadnost spolustraníka je v očích Pospíšila spíše předností. „Lidé ho mají rádi, když přijde do restaurace, dokáže se bavit s každým. To se ukázalo i v době, kdy uspěl v senátních volbách, a to navíc v zemědělském okrsku. Stranický dres mu pomůže minimálně, především jde s kůží na trh jen se svým jménem,“ pronesl europoslanec a dodal, že si Czernina váží.

„Nevadí mi, že se jedná o jiný prototyp politika, než jakého v Čechách vyžadujeme. Jeho styl je úspěšný a patří i do vedení TOP 09,“ podtrhnul.

Kalousek na sněmu

Rozruch na stranickém sjezdu TOP 09 v sobotu vyvolal Kalousek, který si sedl do posledních řad určených pro hosty. „Nevnímám ho ani v souvislosti s tímto jako rebela,“ řekl Pospíšil v pořadu K věci. Vzápětí však konstatoval, že si ho velmi váží. „V rámci strany se můžu s někým přít či soutěžit s dalšími místopředsedy, ale my jsme jiná kategorie. Otcové zakladatelé jsou jenom dva. A tak jsem Kalouska vnímal i v době, kdy mě velmi kritizoval,“ zdůraznil.

I přesto, že na post předsedkyně strany byla opětovně zvolena Markéta Pekarová Adamová, vnímá Pospíšil svou podporu od straníků jako dobrou zprávu. „Šlo o kandidaturu spíše spatra, bylo to improvizované. Neměl jsem nijak připravený projev, vyjádřil jsem spíše své emoce, a i tak jsem sklidil ovace. Pro mě je to signál, že nemalá část členské základy si přeje, abych pro TOP 09 pracoval i nadále,“ shrnul europoslanec. Své přesvědčení podtrhl slovy, že by ve straně působil nejen ve funkci místopředsedy, ale i na krajské úrovni.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Schwarzenberg po sobě zanechal 3 děti a 5 vnoučat. Stát rodinu připravil o velký majetek. Podívejte se na poslední rozhovor diplomata pro CNN Prima NEWS:

Tagy: