Politická kampaň zblízka: Ve Svojšicích duněly „osmdesátky“. Rocker Filip ale nezahrál

Komunisti zahájili volební tažení ve Svojšicích

Zhruba 200 účastníků, pivo, klobásy, propagační předměty a nezbytná hudební produkce s hity osmdesátých let. To vše přinesl mítink ve Svojšicích u Pardubic, kde tradičně zahajují své předvolební tažení komunisté. Jde o další díl seriálu, ve kterém představujeme kampaně jednotlivých stran.

Setkání levicově smýšlejících občanů se koná už pojednatřicáté. Léta letoucí se tak dělo pod Kunětickou horu. Když se ale majitel tamních pozemků ohradil a s komunisty se nedohodl, akce nakonec přesídlila do Svojšic. Začátek je tak, že na pódiu je vždycky nějaká zábava a ve stanech je diskuze,“ přiblížil program předseda komunistů Vojtěch Filip. „Tak víte, já jsem rocker a od svých 15 let jsem hrál na kytaru,“ pokračoval Filip s tím, že si na Kunětické hoře zahrál i nějaké ty pecky od skupiny Led Zeppelin.

Právě hudbu si pak na místě pochvalovali i návštěvníci. „Jezdíme každý rok. Dřív jsme jezdili na Kuňku, teď jezdíme sem,“ prozradila jedna z tancujících seniorek. Naopak důvod ke stížnostem viděl prodavač občerstvení. Kšeftů totiž moc nebylo. „Rok od roku je to horší, účastníků ubývá,“ posteskl si.

Vojtěch připouští, že se mění struktura voličů. „Zůstávají tradiční, ti starší. A pak jsem rád, že přicházejí mladí voliči, kteří mají určitou zkušenost,“ vysvětlil. A jak podle šéfa komunistů dopadnou volby? „Já ty výzkumy veřejného mínění nepodceňuji ani nepřeceňuji, bude záležet na tom, kolik lidí se nám podaří přesvědčit z těch, kteří jsou nerozhodnutí, aby dali hlas KSČM. A já si myslím, že šanci máme.“

Tagy: