Politický analytik: Rusko není schopné dosáhnout vítězství, přišlo o vojenskou prestiž

Politický analytik Bruno Macaes.

Rozhovor s politickým analytikem Brunem Macaesem

V exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS zhodnotil Bruno Macaes, politický analytik, dopady války na Ukrajině. Myslí si, že Rusko přijde o status supervelmoci a zřejmě se dostane pod větší kontrolu Číny. Zmínil také důsledky energetické krize.

„Je možné, že tohle je ten moment, kdy Rusko ztratí status supervelmoci. Rusko je nejen izolováno, ale přišlo i o svou vojenskou prestiž. Samozřejmě je možné způsobit velké škody, ale nevypadá to, že by bylo schopno dosáhnout vítězství,“ prohlásil pro CNN Prima NEWS Macaes.

Připomněl, že země pod vedením Vladimira Putina má problémy bojovat s ukrajinskou armádou, která je mnohem menší a hůře připravená. „To je rána pro ruskou prestiž. A důsledek může být omezení ruského vlivu. Je možné, že tohle je moment, kdy se Rusko dostane pod větší kontrolu Číny,“ pokračoval.

Důvod je jednoduchý – Rusko je kvůli uvaleným sankcím politicky i ekonomicky izolováno, a tak se musí obrátit k Číně. „Další důležitá věc je vzestup Evropy jako geopolitického faktoru. A to může vést k rozšíření unie o Ukrajinu a také k většímu zaměření na moc a na rozšiřování vojenských kapacit,“ uvedl.

Evropa se může stát supervelmocí

Otázkou také zůstává, jak se válka na Ukrajině projeví na zdrojích energie. Tedy, zda se nyní země budou vracet k uhlí a jádru a Green Deal ustoupí do pozadí. „Krátkodobě uvidíme renesanci uhlí a Evropa se bude snažit nakoupit plyn kdekoliv po světe. A asi uvidíme odklad některých zelených cílů. Prioritou je totiž nyní energetická bezpečnost, potřebujeme přežít zimu,“ pokračoval s tím, že se nyní nikdo nebude starat o životní prostředí.

„Ale ve střednědobém horizontu třeba deseti let naopak urychlí přechod od fosilních paliv. Ale to nebude hned,“ zmínil. Doplnil, že i tak je Green Deal nevyhnutelný. „Lidé v Evropě ho stále více vidí jako ekonomickou příležitost. Pokud bude Evropa kontrolovat zelené technologie, může se znovu stát supervelmocí,“ doplnil.

Na závěr dodal, že výsledkem ruského snažení je zatím pouze to, že je Ukrajina kandidátem do Evropské unie a Finsko se Švédskem jsou na cestě do NATO. „Takhle se Putin zapsal do učebnic,“ uzavřel.

Tagy: