Prouza: Politikům nevěřím, lockdown nastat může. Vláda bude muset šlápnout na brzdu

Tomáš Prouza

K věci 22.11.2021

Čeští politici prohlašují, že další lockdown zatím nehrozí. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza si tím ale není tak jistý. „Politikům nevěřím, budou tady velké problémy. Vládě nezbyde nic jiného než šlápnout na brzdu,“ uvedl Prouza v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

„Pokud dojde k přehlcení nemocnic, vládě nezbyde nic jiného než šlápnout na brzdu a vyhlásit lockdown,“ řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu v pořadu K věci. Epidemie koronaviru v Česku se v posledním týdnu dostala v denních přírůstcích potvrzených nákaz na rekordy od počátku šíření nákazy loni v březnu. Za neděli testy odhalily 8 244 případů, což je dosud nejvyšší nedělní počet. V nemocnicích je nyní s covidem hospitalizováno téměř 4 900 lidí.

Česká lékařská komora proto v pondělí vyzvala politiky, aby zavedli lockdown. Vláda má na pondělní schůzi mimo jiné jednat o zavedení nouzového stavu. „Hlavním důvodem pro nouzový stav je zase potřeba rychle nakupovat. Vláda opět zanedbala přípravu, aby nakoupila do státních hmotných rezerv všechno, co je potřeba. Teď to bude zase honit na poslední chvíli,“ uvedl Prouza s tím, že pokud přeci jen dojde k zavedení lockdownu, musí začít vláda zavedená opatření také striktně vymáhat.

„Pro mě je velmi smutné, když pozoruji, že se u nás stanoví nějaká pravidla, ale nevymáhají se. Viděl jsem statistiky, kdy hygienická stanice provedla 20 kontrol v celé ČR za celý den. Jsou to nevymahatelná pravidla,“ řekl Prouza. „Fungujeme tady švejkovským systémem, kdy něco vyhlásíme, ale kašleme na vymáhání. Proto jsme na tom tak, jak na tom jsme,“ doplnil ekonom.

Přetahovaná mezi Schillerovou a Maláčovou

V souvislosti s novými restrikcemi proběhlo v neděli večer jednání o kompenzacích pro podnikatele a živnostníky. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v pondělí vládě předloží ke schválení návrh programů podpory COVID 2021 a COVID Nepokryté náklady. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) uvedla, že na vládu přinese ke schválení tzv. kompenzační bonus pro živnostníky.

„S panem Havlíčkem a paní Schillerovou jsme se dohodli poměrně rozumně na tom, že možnost vstupu do kompenzačního mechanismu by měla být pro všechny, kteří mají propady obratu alespoň o 30 procent,“ vysvětlil Prouza.

„Nyní se nacházíme v trochu jiné situaci než na jaře, kdy přišel lockdown, vše se zavíralo ze dne na den a obraty padaly velmi rychle. Dnes prožíváme zhruba měsíc takovéto postupné omezování fungování,“ popsal v pořadu K věci prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Na čem se však vláda zatím nedohodla, je spuštění programu Antivirus. „Díky tomu dokážeme lidem udržet pracovní místa. To je podle mě klíčové. Lidé musí vědět, že mají práci a nemusí utíkat ze sektorů služeb,“ doplnil Prouza. O tomto programu chce jednat i nadále.

„Je stále ve hře. Je v šuplíku a může být spuštěn den poté, co ho vláda schválí. Obávám se toho, že tady je to spíš znovu politická přetahovaná mezi ministryní financí Alenou Schillerovou a ministryní práce Janou Maláčovou (ČSSD). Snad pochopí, že situace je taková, že lidem potřebujeme ochránit pracovní místa a není čas na politické hry,“ uzavřel Prouza.

Tagy: