Evropa v ohni kvůli lockdownům a očkování. Lidé vyrazili do ulic ve dvanácti zemích

Na překotný vývoj koronavirové nákazy reagují státy v Evropě řadou kontroverzních opatření – lidé v nejméně dvanácti zemích kontinentu proto vyrazili v uplynulém týdnu do ulic demonstrovat proti vládám. Protestujícím vadí zejména vidina povinného očkování a nekonečných lockdownů.

Zvláště bouřlivý víkend má za sebou Belgie. V neděli se v Bruselu shromáždilo 35 tisíc odpůrců covid pasů, bez jejichž platnosti se člověk nedostane do restaurace ani baru. V zemi se také uvažuje o povinném očkování pro zdravotníky. Demonstrace byla zpočátku poklidná, v jejím průběhu ale několik stovek lidí přešlo k agresivním činům.

Došlo k potyčkám s policií, rozbíjení aut a zapalování popelnic. Lidé zpívali protifašistickou píseň Bella Ciao (Sbohem, krásko), kterou proslavil španělský seriál La Casa de Papel (Papírový dům). Bezpečnostní složky odpověděly slzným plynem a vodními děly. Někteří lidé na sociálních sítích píšou o tom, že demonstrace se ve skutečnosti zúčastnilo 70 tisíc lidí.

Podobně třaskavé protesty se konaly na konci týdne v Nizozemsku, kde vláda již vyhlásila částečný lockdown. Demonstranti vyrazili do ulic Haagu i Rotterdamu. Lidé zapalovali auta a kola a způsobili chaos, policie vyrukovala s koňmi, psím doprovodem a obušky. Ozývala se i střelba. V poutech skončilo kvůli protestům zhruba sto lidí. Informoval o tom list The Guardian.

Živo bylo také v Rakousku. Vídeň minulý týden vyhlásila nejen celostátní lockdown, ale i povinné očkování pro všechny, které vstoupí v platnost prvního února. Do hlavního města se proto sjely desítky tisíc protestujících. Demonstrační hnutí přiživuje v zemi i opoziční strana FPÖ (Svobodná strana Rakouska), která brojí proti vládním opatřením.

To v Itálii protestující oblehli legendární sportoviště Circus Maximus, kde protestovali proti covid pasům, bez kterých se člověk na Apeninském poloostrově ani nedostane do práce.

Spektrum lidí, kteří vyrazili v Evropě do ulic, bylo rozmanité. Často šlo o krajně pravicové voliče, kteří se naopak míchali se zastánci liberální levice či fotbalovými fanoušky a studenty. Lidé volali po svobodě a po konci utlačování.

Celkem se v uplynulém týdnu protestovalo v nejméně dvanácti zemích. Vedle výše zmíněných států šlo o Německo, Francii, Velkou Británii, Irsko, Chorvatsko, Švýcarsko a Dánsko. Také v Česku vyrazilo do ulic na státní svátek 17. listopadu protivládní hnutí Otevřeme Česko –⁠ Chcípl PES.

Tagy: