Ze zhoršení Zemanova stavu byl Hrad vyplašený. Neví, co by měli dělat, řekl politolog

Poradce prezidenta Martin Nejedlý, mluvčí Jiří Ovčáček a kancléř Vratislav Mynář

Rozhovor s politologem Josefem Mlejnkem

Politolog Josef Mlejnek ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že Hrad mlčením o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana nic nesleduje. „Situace s jeho zdravím je asi docela vážná a myslím, že oni sami trochu neví, co by měli dělat. Možná jsou v nějaké etapě vyplašení ze Zemanova zhoršeného stavu,“ podotkl v pořadu Nový den.

„V takové situaci je těžké volit jednoduché strategie. Možná oni samy jsou v nějaké etapě vyplašení ze zhoršení Zemanova zdravotního stavu. Chápal bych, že jsou zprávy zmatené, ale určitě během dneška by se Hrad měl chovat profesionálně a o stavu Zemana informovat,“ podotkl.

Podle něj mlčením o tom, co s prezidentem přesně je, Hrad nic nesleduje. „Situace je asi docela vážná a myslím, že sami trochu neví, co by měli dělat,“ pokračoval. Informováním o zdravotním stavu Zemana by konečně veřejnost věděla, co může od prezidenta očekávat. „A zda lze čekat, že vstoupí do povolebních rozhovorů,“ dodal.

Pokud by byla situace natolik vážná, že by Zeman nebyl schopen jmenovat nového premiéra, je na stole možnost odvolat Zemana z výkonu úřadu. „Je to velmi složité. Nabízí se ne ho úplně zbavit úřadu, ale jen výkonu úřadu. To je podle Ústavy možné. Pokud se například po týdnu jeho stav nebude lepšit dost na to, aby mohl někoho jmenovat nebo veřejně vystoupil k povolební situaci, tak nic jiného možné nebude,“ nastínil možný scénář.

Nezanedbatelný hráč

Existuje také možnost, že by se Zeman své funkce vzdal. Komentátor Mladé fronty Dnes Miroslav Korecký CNN Prima NEWS sdělil, že by se okamžitě odstartoval závod. „Ti, kteří si na prezidentskou kandidaturu mysleli, včetně Andreje Babiše, by byli postaveni před rychlé rozhodnutí se šibeničním termínem,“ sdělil

Podotkl, že dosavadní adepti v souboji o prezidentský post nebyli „úplně top“. „Spíše šlo z mého pohledu o předskokany a čekalo se, jaká silná jména přijdou. Kandidáti, kteří by se utkali ve finále, ještě nepromluvili,“ pokračoval. Je toho názoru, že právě premiér Babiš je silná figura. „Pokud v závěru politická dráhy o kandidatuře uvažuje, tak by to byl nezanedbatelný hráč,“ dodal.

Politolog Mlejnek pak dodal, že Babiš nyní nebude stát o post předsedy Sněmovny. „Hned po volbách se vyjádřil, že to pro něj není výhodný post. Nebude však v Parlamentu sedět jen tak v opozici, bude se snažit svou roli využít k útoku na vládní konstelaci, udržet si voliče a čekat na chyby koalice,“ myslí si.

O jeho možné kandidatuře na prezidenta republiky se podle něj spekuluje. „Uvědomil si, že to je velký politický kapitál. Kampaní si udržel voliče a kdyby odešel z politiky, tak by se tito lidé někam rozutekli. Deklaroval, že v politice zůstane. Jako lídr hnutí ANO zůstává, bude udržovat voličské jádro a využije to v dalších politických soubojích,“ uzavřel Mlejnek.

Tagy: