Politolog: Zeman chce končit ve velkém stylu, jednání o vládě může vést i z nemocnice

Prezident Miloš Zeman v pořadu Partie na CNN Prima NEWS

360° 5.10.2021

Prezident Miloš Zeman může vést jednání o sestavení vlády s lídry politických stran klidně i z nemocnice a stejně na věci bude usilovně pracovat. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl politolog Jan Kubáček. Podle něj si totiž hlava státu nenechá ujít příležitost, kdy může leccos ovlivnit. Zeman podle experta navíc chce svůj druhý prezidentský mandát zakončit ve velkém stylu.

Aktuálně se znovu spekuluje o zdraví prezidenta Miloše Zemana. Podle Deníku N mu měl jeho osobní lékař a ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral doporučit, aby znovu nastoupil do nemocnice na testy. Tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček však jakékoliv dohady o zdravotním stavu Zemana odmítá.

Podle politologa Jana Kubáčka však nejde o žádné překvapení. „Jsme poměrně dlouhodobě zvyklí, že o zdravotním stavu pana prezidenta příliš nevíme a moc se o něm nekomunikuje,“ řekl Kubáček v pořadu 360°.

I přes možné zdravotní indispozice však tipuje, že si povolební jednání lídrů stran Zeman nenechá ujít, protože ho velmi baví. „I kdyby měl Miloš Zeman úřadovat z nemocnice, nepochybuji, že bude úřadovat velmi pracovitě,“ dodal politolog s tím, že Zeman si situaci po volbách náležitě užije, protože předsedové jednotlivých stran a uskupení za ním budou „přicházet v předklonu“.

Kubáček připomněl, že Zemanovi již v roce 2023 skončí druhé volební období. „Tím, že finišuje jeho druhé prezidentské období, bude si tyto partie a tahy vychutnávat. Ví, že je de facto neodvolatelný a bude chtít skončit ve velkém prezidentském stylu,“ zmínil Kubáček.

Babiš vládu s SPD a KSČM neudělá, míní Kubáček

Jak bude příští vláda vypadat, samozřejmě napoví blížící se volby. Podle Kubáčka se však vyjednávání o kabinetu povedou velmi dlouho. „Téměř bych si vsadil, že kabinet, který by mohl získat důvěru, by tady mohl být až na jaře příštího roku,“ pokračoval Kubáček.

Zeman by podle něj mohl dokonce tlačit na vytvoření jakési poloúřednické vlády, která by mohla fungovat po nějaký čas. Připomněl, že první kabinet Andreje Babiše, který sestavil jen se svým hnutím ANO a který nezískal důvěru, vládl celých sedm měsíců.

Kubáček si navíc myslí, že kdyby Babiš uspěl natolik, aby mohl sestavit vládu, nepůjde cestou koalice s SPD či KSČM a místo toho se společně se Zemanem pokusí vyvíjet tlak na strany z koalice Spolu či Pirátů a STAN. „Čeká nás předsednictví v Evropské unii a nemůžeme mít ve vládě strany, které otevřeně volají po odchodu z ní,“ dodal politolog v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Tagy: