Pomalý rozjezd, nakonec bago a hokejová exhibice. Češi na úvod MS smetli Brity 5:1

Česká reprezentace zahájila letošní mistrovství světa v hokeji v Tampere proti výběru Velké Británie povinným vítězstvím. První třetina ale byla z naší strany nemastná a neslaná, více gólových šancí měl soupeř. Teprve ve druhé části hry se začalo ukazovat, kdo je na ledě pánem, což se projevilo i ve skóre. Střelcem zápasu byl pardubický Matěj Blümel, který se trefil hned dvakrát. Kapitán týmu Roman Červenka plnil úlohu nahrávače, přičemž kuriózně neproměnil trestné střílení. Svůj debut na MS si odbyl nejen nový trenér českého týmu Kari Jalonen, ale také brankář Lukáš Dostál hrající v nižší zámořské soutěži za San Diego, kterému jen o pár minut uniklo čisté konto.

Úvodní třetina byla v podání Čechů poněkud ospalá. První vážnou šanci překvapivě zaznamenali Britové, a to už na konci druhé minuty, kdy do samostatného úniku ujel Joshua Waller. Střela zápěstím šla ale mimo. Naši se postupně dostávali do tempa, ale nic než sedm střel na britskou branku z prvních dvaceti minut nevytěžili. Soupeř na Dostála vystřelil šestkrát.

Podobný obraz hry pokračoval i ve druhé třetině. Poměrně nudný průběh občas narušil závar před jednou či druhou bránou. Diváky z letargie vytrhl až první gól, který padl do britské sítě. Prvním českým střelcem na mistrovství světa se stal pardubický útočník Matěj Blümel, který skóroval v čase 27:09.

Ve 13. minutě druhé třetiny rozhodčí odpískali trestné střílení pro český tým poté, co jeden z britských hokejistů zalehl puk v brankovišti. Kapitán Roman Červenka sice gólmana Bownse překonal, ale kotouč se odrazil od tyčí a po brankové čáře protancoval do bezpečí. Krátce po opětovném zahájení hry se ale Češi přece jen radovali, když od modré vypálil Jan Ščotka a puk za záda britského brankáře tečoval Jakub Flek. Po zbytek druhé části už měli Češi hru pod kontrolou a svého soupeře prakticky k ničemu nepustili. Vypracovali si několik dalších nadějných šancí, ale ke změně skóre to nevedlo.

Čisté konto Dostál neuhájil

Do poslední části hry Češi nastoupili ve stejném stylu, v jakém končili tu druhou. A úsilí přineslo záhy ovoce v podobě třetí branky, o kterou se v přesilové hře parádní ranou téměř od modré čáry zasloužil David Jiříček. Čtvrtý gól v sedmé minutě třetí třetiny přidal Jiří Černoch z dorážky po neúspěšném zakončení Jiřího Smejkala. Krátce nato podruhé skóroval Matěj Blümel a zvýšil na 5:0. Češi poté definitivně ovládli led a zápas místy připomínal bago či exhibici.

Svůj úspěch ale zaznamenali také ostrované. Čisté konto Lukáši Dostálovi pokazil v 11. minutě poslední třetiny Ben Lake, který snížil z britského pohledu na 1:5. Vícekrát se britskému týmu skórovat nepodařilo.

Další kuriózní situace nastala v předposlední minutě zápasu. Jiří Černoch dostal puk za záda brankáře Bownse, jenže rozhodčí situaci posoudili tak, že gólu bylo dosaženo rukou. Český hokejista kotouč ve vzduchu skutečně zasáhl rukavicí, ten směřoval za brankovou čáru, ale Černochovi se jej přes veškerou snahu nepodařilo tečovat holí. V takovém případě nemohl být gól uznán, což rozhodčí potvrdili po zkontrolování na videu.

Podle trenéra národního týmu Kariho Jalonena byli čeští hráči v první třetině hodně nervózní. „Bylo tam hodně špatných přihrávek i poskakujících puků. Mám pro to ale pochopení, to první zápas přináší,“ řekl Jalonen. A dodal: „Po přestávce už jsme vypadali uvolněněji a začali jsme hrát svoji hru. Líbilo se mi, jak jsme zvládli druhou a třetí třetinu. To je způsob, jakým chceme hrát. Výsledek se mi zamlouvá. Musím ocenit výkon brankáře Dostála, odvedl dobrou práci a dal nám šanci vyhrát. Mladí kluci jako Jiříček a Blümel si dnešek zapamatují na celý život.“

Převážně pozitivně hodnotil vstup Čechů na šampionát i kapitán českého národního týmu Roman Červenka: „Nechtěli jsme nic podcenit, na začátku turnaje mají všichni hodně sil a budou nepříjemní. Čekalo se nějakou dobu na gól, na můj vkus jsme je pustili do moc šancí. Nedokážu říct, jestli se v prvním zápase projevila nervozita, týden jsme nehráli. Není to výmluva. Jen prostě bylo vidět, že od druhé třetiny se to zlepšilo a dostali jsme se do šancí, dali nějaké góly, to nás asi uklidnilo. Pak jsme zápas kontrolovali a zaslouženě vyhráli.“

Kousavý outsider

Britové jsou outsiderem skupiny B. V přípravě prohráli všechna utkání a dokonce nevstřelili ani gól. Pro český nároďák tam byli ideálním zahajovacím soupeřem, přestože v minulosti Britové Čechoslováky dokonce poráželi. Mistry světa se stali v roce 1936 a ve třicátých letech brali i další medaile.

S Británií se český výběr utkal i loni na MS v Rize, duel skočil jasným vítězstvím 6:1. Zápas v český prospěch rozhodli obránci, trefili se Lukáš Klok, Filip Hronek a Libor Šulák.

Česko se ve skupině B střetne postupně dále v neděli se Švédskem, v úterý s Rakouskem, ve čtvrtek s Lotyšskem, příští sobotu s Norskem a na závěr skupinové fáze s USA (23. května).

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

Tagy:
Velká Británie Norsko Švédsko Rakousko hokej Lotyšsko Česko USA Tampere Mistrovství světa v ledním hokeji Kari Jalonen MS v hokeji 2022