Řidičům mají zabránit v jízdě v protisměru značky. Na mnoha místech ale chybí

Jízda v protisměru

Značky na dálnicích

Policisté řeší každý rok stovky případů, kdy řidiči jedou na dálnici v protisměru. Fatálním chybám, které mnohdy končí tragicky, mají zabránit informativní značky „Jste v protisměru“. Mnohdy ale nepomohou ani ty, do protisměru často vjíždí řidiči, kteří jsou pod vlivem alkoholu nebo drog.

Jan Kočka mladší, který byl pod vlivem alkoholu a drog, vjel před dvěma lety se svým terením vozem značky Mercedes na dálnici D11 v úseku mezi Prahou a Hradcem Králové do protisměru. Po několika ujetých kilometrech čelně narazil do projíždějícího nákladního auta. Při nehodě zemřeli dva lidé. I po dvou letech chybí na tomto exitu značení „Jste v protisměru“.

Podle ředitelství silnic a dálnic sjezd nevybrala policie jako rizikový. „Na dálnici D 11 vybrala jiné exity, například 18,“ uvedl mluvčí ředitelství Jan Rýdl. „Od policie jsme dostali 155 vytipovaných míst, z nich 66 byly dálniční sjezdy. Ty ředitelství značkami osadilo,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Policisté počítají do budoucna s tím, že tyto značky nebudou chybět na žádném dálničním exitu. Termín dokončení ale zatím neuvedli.

Podle některých expertů, by bylo osazení na každém sjezdu zbytečné. „Myslím, že místa, která byla nejasná, už vytipovali a osadili. A to by mělo stačit,“ řekl pro CNN Prima NEWS krajský koordinátor BESIP Pavel Čížek. Navíc některé řidiče nezastaví ani značky, zvlášť v případech, kdy jsou pod vlivem alkoholu či drog. Policisté celkem za minulý rok řešili 398 jízd v protisměru.

Pokud jedete v protisměru, odstavte vozidlo mimo pruhy

Mnozí experti řidičům radí, aby v případě, pokud se dostanou do protisměru, v jízdě dál nepokračovali. Vozidlo by měli stáhnout mimo jízdní pruhy co nejdál, aby nedošlo ke srážce. Pustit výstražná světla a vozidlo opustit. Poté zavolat na linku 158 a policii nahlásit, v jakém úseku se vozidlo nachází.

Tagy: