Na jih USA se žene po hurikánu Helene další pohroma, mrtvých stále přibývá

Počet obětí hurikánu Helene ve Spojených státech stoupl na 227, další dvě úmrtí v neděli ohlásily úřady státu Jižní Karolína, uvedla stanice CNN. Ve čtvrtek bilance uváděla 200 úmrtí. Po průchodu hurikánu nadále zůstává bez proudu přes 370 tisíc domácností. V Mexickém zálivu navíc během víkendu zesílil na hurikán další bouřkový systém pojmenovaný Milton.

V šesti amerických státech v souvislosti s bouří Helene a záplavami zemřelo 227 lidí, prakticky polovina z nich v Severní Karolíně, informuje CNN. Jižní Karolína hlásí 48 obětí, Georgia 33, Florida 20 a postižené jsou i Tennessee a Virginie. V celé oblasti pokračuje pátrání po pohřešovaných a případných dalších obětech.

ČTĚTE TAKÉ: Hurikán Kirk se žene k Evropě. Spustí vydatné deště i sníh, ovlivnit může i počasí v Česku

Helene se počtem obětí stala nejtragičtějším hurikánem, který zasáhl americkou pevninu od Katriny v roce 2005. K pobřeží USA se dostala před více než týdnem jako silný hurikán čtvrté, tedy druhé nejvyšší, kategorie. Pak pokračovala dále do vnitrozemí, kde za sebou zanechala pás škod dlouhý stovky kilometrů od jihu Floridy až po Virginii.

V pěti státech zůstává bez proudu více než 370 tisíc domácností. Nejhůře zasažené jsou Severní a Jižní Karolína a Georgie, vyplývá z údajů serveru o výpadcích PowerOutage.

Americký prezident Joe Biden vyslal dalších 500 vojáků do západní části Severní Karolíny, aby tam pomohli se zvládáním následků hurikánu. Celkem jich je takto nasazeno asi 1500 a k tomu tisíce členů národní gardy.

Do nemocnic a zdravotnických zařízení ve městě Asheville v Severní Karolíně přijelo pomáhat s ošetřením zraněných asi 40 lékařů a na 400 zdravotních ošetřovatelů z jiných států USA. O pomoc úřady podle guvernéra požádalo 83 tisíc lidí, píše agentura AP.

Florida očekává další zkázu

Meteorologové navíc varovali před novou bouří Milton, která by podle nich tento týden mohla udeřit na západní pobřeží Floridy. Hurikán, který doprovázejí větry o rychlosti až 130 kilometrů v hodině, se nachází přibližně 1310 kilometrů západo-jihozápadně od floridské Tampy, uvedla AP.

Milton rychle sílí, zatímco obyvatelé se teprve vzpamatovávají z katastrofy, kterou přinesl hurikán Helene. Na pobřeží jižního státu USA by měl Milton dorazit ve středu jako hurikán třetí kategorie, píše CNN.

V Miami, Orlandu a Tampě mají podle předpovědi do čtvrtka napršet 100 až 200 mililitrů srážek. To by se rovnalo celoměsíčnímu dešti v Miami, dvouměsíčnímu dešti v Orlandu a tříměsíčnímu dešti v Tampě.

13. pojmenovaná bouře této sezony se objevila s několikatýdenním předstihem, obvykle se vyskytne až kolem 25. října. Díky velmi nízkému vertikálnímu lámání větru a neuvěřitelně vysokým teplotám na mořském povrchu bude Milton schopen během několika příštích dní stabilně nebo i prudce zesilovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žralok v jezeře uprostřed města. Lidé natočili nezvyklý následek hurikánu Helene

Tagy:
CNN bouřka hurikán katastrofa oběť Florida Georgie Severní Karolína USA přírodní katastrofa tropická cyklóna Tampa Helene katastrofy, nehody a mimořádné události meteorologická katastrofa