Útok v Solingenu byl teroristický čin, přiznal Scholz. ISIS nabírá na síle, míní experti

Po násilném útoku v německém městě Solingen jsou na místě mrtví a zranění.

Útok v německém Solingenu byl teroristický čin

Útok v německém Solingenu, při kterém pachatel ubodal tři lidi a dalších osm vážně zranil, byl teroristický čin. Přiznala to německá policie a potvrdil to i kancléř Olaf Scholz. Útočník byl stoupencem Islámského státu. Zatímco kancléř volá po zpřísnění azylových zákonů, opozice trvá na tom, že je třeba další migranty už nepřijímat.

„Toto byl terorismus, teroristický akt proti nám všem, který ohrožuje naše životy, naši pospolitost, způsob, jakým žijeme. O to také vždy těm, kdo takové útoky provádějí, jde. A to nikdy nepřipustíme a nebudeme tolerovat,“ řekl kancléř Olaf Scholz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kde může být v Česku nevybuchlá munice? Expert popsal místa, kde hrozí nejvyšší riziko

Podobná prohlášení ale už Němcům nestačí. „Od kancléře očekáváme odpovědi a ne předvolební fráze. Nemůže se stát, aby tady žadatel o azyl, který měl být už dávno deportován, klidně vraždil lidi,“ uvedl organizátor festivalu v Solingenu Phillip Müller podle německého deníku Bild.

Policie útočníka identifikovala jako 26letého syrského uprchlíka Issu Al Hasana. Je obžalován z trojnásobné vraždy, pokusu o vraždu a také z příslušnosti k teroristické skupině. Bezpečnostní služby ale neměly o jeho radikalizaci ani tušení. Navíc Al Hassan už dávno neměl v Německu být. Po zamítnutí jeho žádosti o azyl vydaly úřady příkaz k deportaci. Syřan se ale před úřady skrýval a když vypršela šestiměsíční deportační lhůta, znovu se přihlásil. A migrační úřad ho umístil do azylového domu v Solingenu 300 metrů od místa, kde v pátek zabíjel.

„Budeme muset udělat vše, co je v našich silách, abychom zajistili, že ti, kteří nemohou a nemají dovoleno zůstat tady v Německu, budou repatriováni a deportováni,“ sdělil Scholz. Opozice ovšem volá po mnohem radikálnějším řešení. „Máme v Německu lidi, které tady nechceme. A musíme se ujistit, že už nepřijdou další. Nestačí dělat na hranicích kontroly. Musíme důsledně zajistit, aby sem už žádní uprchlíci z Afghánistánu ani Sýrie nemohli přijít,“ napsal na sociální síti X předseda opoziční CDU Friedrich Merz.

ISIS nabírá na síle

Nejde ale jen o útok v Německu. Teroristická skupina Islámský stát, jejíž velení sídlí v Afghánistánu, znovu nabírá na síle. Už v červenci před jejími stoupenci varovalo i Ústřední velení americké armády. „V prvních šesti měsících roku 2024 se tato ozbrojená skupina přihlásila v obou zemích (Sýrie a Irák) už ke 153 útokům. To je téměř dvojnásobek než za celý minulý rok. Nárůst útoků naznačuje, že se (ISIS) pokouší znovu obnovit, a to po několika letech snížené akceschopnosti,“ uvedlo Ústřední velení americké armády.

„ISIS v posledních šesti měsících zlepšil své finanční a logistické schopnosti. Skupina rovněž zintenzivnila své náborové úsilí,“ potvrdil Vladimir Voronkov z Úřadu OSN pro boj proti terorismu. „ISIS se snaží překonat konkurenční džihádisty tím, že provádí odvážnější útoky, aby odlišil svou značku, přetáhl své konkurenty a získal zdroje od potenciálních příznivců,“ dodal novinář a odborník na Blízký východ Pavel Novotný.

Podle zpravodajských služeb západních států je na území Iráku a Sýrie na dva a půl tisíce aktivních bojovníků ISIS. Poslední dva roky se organizace zaměřovala hlavně na Rusko. Vladimír Putin totiž podporuje prezidenta Sýrie v boji právě proti Islámskému státu. Například útok v koncertní hale na okraji Moskvy si letos v březnu vyžádal 144 obětí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Matka podřízla 10letou dceru, tvrdí australská policie. Byla posedlá ďáblem, vysvětlila žena

Tagy: