Zasáhne Rusko jadernými zbraněmi své území? Moskevský propagandista naznačil šílený plán

Ukrajinský poradce ministra vnitra Anton Geraščenko upozornil na síti X na slova ruského propagandisty Sergeje Mardana, která interpretuje jako výzvu, aby Rusko zasáhlo jadernými zbraněmi vlastní Kurskou oblast. Mardan podle listu The Sun reagoval ostrými slovy na vpád ukrajinských vojáků do ruského pohraničí.

Ukrajinská armáda v posledních dnech údajně podniká vpád přes hranici do Ruska. K operacím dochází v Kurské oblasti a pravděpodobně se jich účastní i proukrajinské ruské legie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci se u Kurska dostali už 10 kilometrů daleko, píše ISW. Rusové vyhlásili stav nouze

Podle listu The Sun se jedná o prozatím největší útok na Rusko od druhé světové války. Ukrajinci měli zabrat několik vesnic a zajmout několik ruských vojáků. Moskva na útoky reaguje odvetnými údery.

Situaci teď komentoval i ruský moderátor a propagandista Sergej Mardan, který tradičně razí vůči Kyjevu tu nejtvrdší linii. Ve své televizní promluvě volal po tvrdém útoku na ukrajinské jednotky v Kurské oblasti, ve kterém by mohly hrát roli i nukleární zbraně. Území kolem Kursku totiž podle Mardana ztělesňuje esenci Ruska a samotné jádro říše.

„V posledních dvou letech se diskutovalo o možnosti jaderného úderu ze strany Ruska. O tom, jaké by mohly být následky, jaká by mohla být reakce Západu. No, v této situaci jsem přesvědčen, že reakce bude... všichni budou samozřejmě trochu naštvaní. Ale obecně si řeknou OK, je to logické. Co jste čekali? Nebojuje se jen na ruském území,“ řekl Mardan ve zmatené promluvě.

„Proto scénář, ve kterém je veden úder proti vojenským objektům Ozbrojených sil Ukrajiny s použitím jaderných hlavic, přestává být teoretický, přestává být nepravděpodobný,“ doplnil.

Ukrajinci Mardanovu promluvu vnímají jako výzvu k jadernému útoku na ukrajinské jednotky na ruském území. A tedy jako výzvu k útoku Ruska na vlastní oblasti.

„Ruský propagandista Mardan vyhrožuje taktickým jaderným úderem na vojáky Ukrajinských ozbrojených sil v Kurské oblasti. Prý proto, že Kurská oblast je původním historickým ruským jádrem. Různé regiony Ruska pro něj zřejmě mají různou hodnotu,“ napsal na síti X Anton Geraščenko, bývalý poradce na ukrajinském ministerstvu vnitra.

Neuvážlivý plán, nebo geniální strategie?

Mardan přitom není jediný Rus, který je teď po vpádu ukrajinských vojsk do Kurské oblasti hodně slyšet. Do Kyjeva se tvrdě opřel i exprezident a místopředseda Bezpečnostní rady Ruské federace Dmitrij Medveděv, podle kterého teď padají veškerá válečná „tabu“.

„Je možné a nutné jít na půdu dosud existující Ukrajiny. Do Oděsy, do Charkova, do Dněpropetrovska, do Mykolajiva. Do Kyjeva a dál. Neměla by existovat žádná omezení ve smyslu někým uznaných hranic. Je třeba to nyní říkat otevřeně, bez studu a diplomatických poklon,“ uvedl Medveděv na Telegramu.

Americký list Forbes mezitím kritizoval, že Ukrajinci plýtvají muže a západní techniku na útok na ruské území místo toho, aby vyztužili východní frontu. Agentura Unian ale informovala, že Ukrajinci možná doufají, že úder v Kurské oblasti donutí Rusy stáhnout některé jednotky, což by naopak východní frontě ulevilo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Přesná trefa Ukrajinců. Zrno popsal, jak laciný dron zasáhl ruskou zbraň za půl miliardy

Tagy:
válka jaderné zbraně Ukrajina Rusko odveta Dmitrij Anatoljevič Medveděv Anton Geraščenko Kurská oblast