Poslední Češi unikli z boji zmítaného Súdánu. Nekonečné obavy jsou pryč, radují se rodiny

Poslední Češi ze Súdánu se konečně vracejí domů.

Poslední dva Češi opustili Súdán

Poslední dva Češi opustili boji zmítaný Súdán a jsou konečně v bezpečí. V jejich evakuaci sehrálo klíčovou roli Turecko, kde nyní čekají na návrat domů, kam by měli přiletět již v úterý. Rodiny obou mužů tak mohou plánovat detaily šťastného shledání. Manželka jednoho z nich mu chce udělat radost tradičním českým pokrmem. Do Česka se už dříve s pomocí Německa vrátili tři občané.

Sedmašedesátiletý Vladislav Krejsa z Uherskobrodska odjel do Súdánu se svým kolegou Alešem na začátku dubna. V elektrárně pracovali jako servismani naftových agregátů. V polovině dubna ale začaly boje mezi armádou a polovojenskými jednotkami RSF. Masakry civilistů a rabování se rychle rozšířily po celé zemi. Oba Češi zůstali odříznuti v areálu elektrárny. Teď jsou konečně v bezpečí, prozatím v Turecku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obloha potemněla, pak Egypt ochromila obří písečná bouře. Spadlý billboard usmrtil člověka

Nekonečné dny, které paní Irena Krejsová strávila v obavách o život svého manžela, jsou už minulostí. V neděli v noci jí přišla zpráva, na kterou tolik čekala. Manžel je v bezpečí. „Dostala jsem esemesku, že přistáli v Turecku. Byli jsme ujištěni, že se o ně postarají pracovníci naší ambasády z Ankary,“ vysvětlila reportérům CNN Prima NEWS.

Oba Češi by se domů měli vrátit během příštího týdne. Teď mají v Turecku čas na odpočinek a vyřízení letenek. Na přivítanou plánuje paní Krejsová uvařit manželovi tradiční vepřo, knedlo, zelo. „I když nevím, jestli po tom půstu to bude zrovna vhodné,“ zavtipkovala.

Lipavský ocenil roli Turecka

Odříznutým Čechům pomáhali na místě Turci, kteří nedaleko pracovali. Ať už šlo o internetové spojení, nebo třeba obědy. Právě Turecko nakonec pomohlo i s evakuací. „Náročná logistická operace je zdárně u konce. Poslední dva čeští občané byli ze Súdánu evakuováni a jsou v bezpečí. Děkuji turecké straně a všem kolegům za organizaci,“ uvedl na Twitteru ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Od 15. dubna si násilnosti v Súdánu podle tiskových agentur vyžádaly téměř 900 civilních obětí a vyhnaly z domova bezmála 1,4 milionu lidí.

Tagy: