Strach o dva Čechy v Súdánu. Trčí tam jak ve vězení, je to hazard se životy, běduje manželka

Už přes dva týdny zuří v Súdánu občanská válka mezi dvěma znepřátelenými vojenskými skupinami. V africké zemi stále zůstávají i dva Češi, kteří zatím marně čekají na evakuaci. Manželka jednoho z nich se nám teď ozvala s tím, že má o život svého manžela velké obavy. České úřady rodinu prý o ničem neinformují.

Paní Irena Krejsová je se svým manželem ve spojení jen díky Messengeru. „Pokud funguje. Stalo se, že třeba tři dny nešel, ale většinou brzy ráno nebo večer se domluvíme. Telefonem se vůbec k nám nedovolají, ten nefunguje,“ popsala pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Při střelbě na turecký evakuační letoun byl zraněn člen posádky. Súdánská armáda viní milice

Sedmašedesátiletý Vladislav Krejsa z Korytné na Uherskobrodsku odjel do Súdánu se svým mladším kolegou Alešem na začátku dubna. V elektrárně ve městě Nyala pracovali jako technici naftových agregátů. V půlce dubna ale začaly boje mezi armádou a polovojenskými jednotkami RSF. Masakry civilistů a rabování se rychle rozšířily po celé zemi.

Oba Češi zůstali odříznuti v areálu elektrárny. „Nesmí vůbec vycházet, ani nepracují. Jsou zavření jenom na ubytovně, která je tedy v oploceném areálu. Teď už jsou i hlídaní poté, co byli přepadeni ozbrojenou bandou a okradeni v podstatě o všechno cenné, co měli,“ doplnila paní Irena.

Nedaleko nyalské elektrárny čeká na evakuaci téměř šedesát lidí z Turecka. České úřady proto od začátku prosazují společnou evakuaci s Turky. Ta se ale kvůli zuřivým bojům stále nedaří. Ireně Krejsové vadí, že nemá od českých úřadů téměř žádné informace.

„Se dvěma českými občany v Nyale jsme v kontaktu přes jejich zaměstnavatele a pravidelně komunikujeme i s vedením elektrárny, kde pracují a jsou ubytováni. V tuto chvíli není možná jiná bezpečná cesta z Nyaly než s tureckým evakuačním speciálem, proto jsme našim občanům doporučili v místě setrvat. Nejde o první evakuaci českých občanů ze zahraničí v obtížných podmínkách. Jsme si vědomi jejich složité situace a chápeme oprávněné obavy jejich blízkých,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová.

„Byla neoficiální nabídka, že by mohli odjet na hranice jižního Súdánu. Ale to je naprosto nereálné – je to tak obrovská země, že když se tam ztratí, tak je nikdo nikdy nedohledá. Když to odmítli, tak se potom z ministerstva vyjádřili, že odmítli evakuaci. To je naprostý nesmysl, to je hazard se životem,“ doplnila paní Irena. „Rozhodně jsme jim nedoporučovali cestovat kamkoliv po Súdánu na vlastní pěst,“ upřesnila Wernerová.

Příbuzným obou Čechů tak nezbývá než čekat. Irena Krejsová si s manželem každý den vymění pouze několik krátkých zpráv přes messenger, ze kterých jde cítit narůstající beznaděj. „Oni tam trčí sami dva a není možné je odtud dostat. Po té psychické stránce být zavření takovou dobu, to je horší než ve vězení,“ uzavřela paní Irena.

Tagy:
elektrárna Turecko Súdán manželé evakuace občanská válka Jižní Súdán Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Korytná