Dojemné loučení s Janem Kačerem: Vzpomínám s poděkováním, řekl Bartoška. Hřebejk neudržel slzy

Tomáš Töpfer byl jedním z těch, kteří u rakve s Janem Kačerem stáli čestnou stráž.

Rozloučení s Janem Kačerem

Poslední rozloučení s hercem Janem Kačerem se ve středu konalo na jevišti historické budovy Národního divadla v Praze. Na místě se sešli smuteční hosté, mezi nimi například herečky Simona Stašová a Jitka Schneiderová, herci Jiří Bartoška a David Matásek či bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

“O Janu Kačerovi jsme slýchávali na DAMU, každý divadelník k němu musel mít kladný vztah,“ uvedl ve smuteční řeči herec David Prachař. „Jan Kačer nezemřel, žije v nás stále. Mám tady mobilní telefon a jeho číslo nevymažu. Devátého května jsme hráli naposledy Máj, přišel, i když na tom byl fyzicky špatně. Nevím, co řekl poprvé na jevišti, ale vím, co řekl naposled. Chci Janu Kačerovi vzkázat, až se Slavia stane mistrem republiky, tak mu to napíšu esemeskou,” dodal.

„Spolupracovali jsme v divadle Na zábradli a v Kalichu. Vzpomínám na něho s poděkováním za to, co udělal pro divadlo. Děkuji za to, že byl, že zanechal úžasnou stopu,” řekl herec Jiří Bartoška.

„Byl můj nejbližší kamarád s přirozenou autoritou. Vše, co vím o divadle, mám od něho. Každou situaci se snažím vidět z tragické i komické strany. Smutek je odvrácenou stranou humoru,” pronesla herečka Jitka Smutná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Těžký osud zesnulého herce Jana Kačera: Dluhy, vyhnanství v Ostravě, přespávání na vrátnici

„Odpočívej, nechť ti svítí světlo věčné a tvůj duch odpočívá v pokoji. Sbohem,” řekla slovenská herečka Božidara Turzonovová. Mezi smutečními hosty byl i režisér Jan Hřebejk, který během posledního rozloučení neudržel slzy.

Významná tvář československé nové vlny

Kačer byl významnou tváří nové vlny československého filmu a stál u zrodu pražského Činoherního klubu. Prosadil se jako divadelní režisér, například v Divadle na Vinohradech nebo v Národním divadle. V roce 2016 obdržel od prezidenta republiky Řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Zemřel 24. května ve věku 87 let.

V roce 1959 absolvoval DAMU a nastoupil do ostravského Divadla Petra Bezruče. Kačerovy inscenace, třeba Matka Kuráž, Romeo a Julie a Milenci z kiosku, brzy proměnily tento soubor pro děti a mládež v jedno z nejsledovanějších divadel v zemi. Filmovým divákům utkvěl v paměti jako rytíř Armin von Heide v Údolí včel Františka Vláčila či tajný agent W4C v komedii Václava Vorlíčka. V 60. letech hrál i ve filmech Evalda Schorma Každý den odvahu, Návrat ztraceného syna a Den sedmý, osmá noc.

Zahrál si v desítkách snímků či seriálů, nejznámější je Jana Eyrová, Smrt si říká Engelchen, Flirt se slečnou Stříbrnou, Svědek umírajícího času, Člověk proti zkáze, z novějších pak Bolero či Výchova dívek v Čechách.

Aktivní byl i v politice. Po listopadu 1989 byl Kačer krátce poslancem federální Sněmovny lidu, dvakrát neúspěšně kandidoval do Senátu. Od roku 1995 pak deset let vedl Nadaci Charty 77, která poskytuje pomoc handicapovaným lidem.

O svém životě napsal několik autobiografií. S manželkou Ninou Divíškovou, rovněž herečkou, se Kačer seznámil na studiích. Byli svoji bezmála 60 let a vychovali tři dcery. Divíšková, která hrála například ve filmu Příběhy obyčejného šílenství, zemřela 21. června 2021.

K TÉMATU: Jan Kačer podepsal osudový revers. Nemocnici opustil navzdory nesouhlasu lékařů

Tagy:
herec Praha Jan Kačer Národní divadlo v Praze