Je strašné, když je na věnci napsaná maminka: Štěpánová, Hřebejk a další se loučili s Kalinou

Proběhlo poslední rozloučení s Honzou Kalinou ze Sto zvířat

Poslední rozloučení s Honzou Kalinou ze Sto zvířat

Ve strašnickém krematoriu se uskutečnilo poslední rozloučení s frontmanem kapely Sto zvířat Janem Kalinou. Hudebník zemřel náhle minulý pátek, bylo mu osmapadesát let. Ve velké obřadní síni se s ním loučila nejen rodina, ale i kolegové a fanoušci. Nechyběla ani řada známých tváří.

„Prostě je to strašně na houby,“ shrnula jednoduše celkové pocity herečka Bára Štěpánová pro televizi CNN Prima NEWS. „Neumím si představit, co bude kapela bez něj dělat. On byl ten, kdo jí dával ksicht, tak to pro ně bude asi ještě hodně těžký,“ uvedla se smutkem.

Připomněla také, že ztráta se samozřejmě dotýká zejména hudebníkovy rodiny: „Vždycky mi přijde strašný, když je na věnci ještě napsaná maminka,“ dodala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dotlouklo šlechetné srdce. Rodina Vaša Patejdla odhalila parte s detaily posledního sbohem

Na chvíle s kapelou a jejím frontmanem zavzpomínal i režisér Jan Hřebejk: „Já se ještě nedávno radoval, když skupina Sto zvířat otevírala Ledárny krásným koncertem, těším se na novou desku,“ poznamenal režisér s odkazem na album Noční ptáci, které má vyjít 15. září.

Hřebejk se také svěřil s tím, že mu ze všeho nejvíc bude chybět Kalinův humor. „Jediné, co člověka utěšuje, že ho má aspoň na těch nahrávkách a vzpomínkách,“ svěřil se režisér.

Nečekaná smrt silně zasáhla i členy kapely Sto zvířat. „Honza byl neskutečnej člověk, plnej elánu. Myslím, že ho život bavil, že dělal přesně to, co chtěl – hrál a rozdával lidem radost. Za to jsem na něj pyšnej. Samozřejmě tady bude hodně dlouho chybět,“ přiznal trumperista Pavel Herzog.

Jan Kalina vystudoval Střední výtvarnou školu na Hollarově náměstí v Praze. Na ni navázal studiem českého jazyka a výtvarné výchovy na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Již během studií se angažoval v uměleckých uskupeních. Ze studentského rock'n'roll bandu Matěj Čech časem vznikla kapela Sto zvířat.

Jako vystudovaný výtvarník Kalina vytvořil i většinu vizuálů kapely. Vedle hudební kariéry totiž přes patnáct let pracoval jako storyboardista a artdirector. Kalina po sobě zanechal čtyři děti: Barboru, Adélu, Štěpána a Jana.

PODÍVEJTE SE: Posledního rozloučení s irskou zpěvačkou Sinéad O'Connorovou, která zemřela ve věku šestapadesát let, se zúčastnily tisíce lidí

Tagy: