Pospíšil: Farmáři nepotřebují levicový diktát z Bruselu. Mícháte vše dohromady, opáčil Kolaja

Traktory protestujících zemědělců na pražské magistrále (19. 2. 2024)

360° (51)

Nepotřebujeme levicová pravidla z Bruselu, dotace by si měly rozdělovat národní vlády. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Podle jeho kolegy z Evropského parlamentu Marcela Kolaji (Piráti) jeho strana jen nechce, aby dotace mířily pouze agrobaronům. Europoslankyně Dita Charanzová i Pospíšil podle něj míchají Green Deal a reformu Společné zemědělské politiky.

„Mrzí mě, že pan Pospíšil a paní Charanzová nepodpořili zastropování dotací v rámci reformy zemědělské politiky,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Kolaja. Podle něj by měli na většinu dotací dosáhnout malí a střední zemědělci, což reforma nezaručuje.

ČTĚTE TAKÉ: Česko není agrární země, tvrdí ekonomové. Kovanda popsal i jeden zásadní problém

Podle Pospíšila by se měly dotace rozdělovat jinak. „Ultra direktivní levicovou úpravu jsem nepodpořil, protože si myslím, že si mají národní státy samy stanovit pravidla, jak budou peníze mezi velké a malé zemědělce dělit,“ řekl politik TOP 09.

Český ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) podle něj nyní dal více peněz menším farmářům a řeší, jak pomoci středně velkým. Národní ministři by podle něj měli mít možnost posílat peníze do různých odvětví vzhledem ke specifikům jednotlivých zemí.

Mícháte to dohromady, řekl Kolaja

Kritiku pirátského europoslance odrážela také Charanzová. „Já jsem zvedala ruku pro to, abychom Green Deal nastavili tak, aby byl šitý na míru podmínkám české ekonomiky. Pan Kolaja ale bere ideologii zeleného údělu hlava nehlava,“ dodala Charanzová. Proti Green Dealu podle ní protestují farmáři v řadě evropských zemí, protože jsou kvůli němu zavaleni administrativou.

Kritizovala také to, že Evropská unie farmářům zakazuje obhospodařovat část půdy a nechávat ji ladem, stejně jako omezení pesticidů bez toho, aby EU navrhla náhradu.

„Já žasnu, protože opravdu nevím, co je radikálně levicového na tom, že nechceme, aby dotace schramstli agrobaroni, ale aby šly malým a středním farmářům,“ vzkázal Kolaja Pospíšilovi.

Hlavně ale podle Kolaji Charanzová s Pospíšilem smíchali dvě věci dohromady – Green Deal a reformu Společné zemědělské politiky. Zelená dohoda je podle něj níže na žebříčku priorit, které je třeba řešit, a trápí je zejména změny spojené s reformou. „Například v Polsku nejvíce řeší dovoz obilí a kukuřice z Ukrajiny. Pro ně je tedy nejvíce problematický import z jiných zemí. V Belgii a ve Francii farmáře trápí nízké příjmy a vysoké životní náklady. Jsou také proti uzavírání mezinárodních smluv,“ dodal Kolaja.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Proruské živly, nebo jen rozzlobení zemědělci? O protestu se hádali politici i komentátoři

Tagy: