Potřebujeme tanky a letadla. Už měsíc vám to opakuju, vzkázal Zelenskyj NATO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil na mimořádném summitu NATO v Bruselu (24.3.2022)

S velmi ostrým a kritickým projevem vystoupil prostřednictvím videohovoru na mimořádném summitu NATO v Bruselu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Alianci požádal, aby jeho zemi pomohla ve válce s Ukrajinou jedním procentem svých tanků a letadel. Opět zdůraznil, že Západ může díky své síle konflikt zastavit a vše má jen ve svých rukou.

„Žádám vás, už nikdy neříkejte, že naše armáda nesplňuje standardy NATO,“ prohlásil na čtvrtečním summitu NATO Zelenskyj. „Ukázali jsme, čeho jsme schopni a kolik můžeme dát naší společné bezpečnosti v Evropě a ve světě,“ citovala ho agentura Interfax.

Naopak NATO podle ukrajinského prezidenta musí teprve ukázat, co dokáže. „Jde o skutečně silnou obrannou alianci. Svět i Ukrajina čekají na opravdovou akci a reálné bezpečnostní záruky. A to od těch, jejichž slovům se vyplatí věřit a jejichž činy dokážou udržet mír. Návrhy i naše potřeby jsou na stole. Potřebujeme mír okamžitě. Je to na vás,“ podotkl.

V nepřímé kritice zemí Severoatlantické aliance pak pokračoval. Zdůraznil, že Ukrajina potřebuje neomezenou těžkou techniku, stejně jako Ruská federace použila proti Ukrajině všechen svůj vojenský arzenál.

„Naše armáda bojuje už měsíc v nerovných podmínkách. Už měsíc vám opakuji jednu věc – pro záchranu našich lidí a měst potřebujeme neomezenou vojenskou pomoc. Rusko nám svou přesilou ničí veškerý život – od obytných domů přes kostely až po sklady potravin a univerzity, od mostů po nemocnice,“ rozvášnil se Zelenskyj.

Dejte nám procento tanků a letadel

NATO má podle něj nejméně 20 tisíc tanků a Ukrajina žádá o jedno procento z nich a k tomu ten samý poměr letadel. „Ukrajina nikdy nechtěla tuto válku a nechce bojovat několik dalších let. Chceme jen zachránit svůj národ. Chceme přežít. Jako jakýkoliv národ, máme na to právo. Právo na život. Právo na to jedno procento,“ vzkázal Zelenskyj Západu.

Hlava státu připomněla, že Ukrajina požádala představitele NATO o poskytnutí bojového arzenálu. Cíl má Zelenskyj jediný, aby zabránil úmrtí obyvatel a odblokoval Rusy obklíčená města.

„Ale oni nám nedali ani jeden. Nemít během války jasné odpovědi na naše žádosti je to nejhorší. Neobviňuji NATO. Nejsou to vaše rakety a bomby, které ničí naše města. Dnes ale byli zabiti dospělí i děti. Chci jen, abyste věděli, že NATO stále může zabránit tomu, aby Ukrajinci umírali v důsledku ruských úderů. A jak? Tím, že nám poskytne všechny zbraně, které potřebujeme,“ zdůraznil prezident.

Tagy: