Babiš: Vláda má po povodních zpoždění. Ať hledají peníze, můžou šetřit nebo prodat stíhačky

Předseda ANO Andrej Babiš

Andrej Babiš ke krajským volbám

Vláda má z hlediska pomoci lidem po povodních zpoždění, uvedl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS expremiér Andrej Babiš (ANO). Situaci s velkou vodou srovnal s tornádem, které v létě 2021 zasáhlo jižní Moravu, a s jehož následky se Babišova vláda vypořádávala. Současný kabinet Petra Fialy (ODS) by podle něj měl jít příkladem a šetřit na svém provozu. Tyto peníze by pak mohl poskytnout poškozeným po povodních.

„Vládu budeme hodnotit až podle toho, jak rychle lidem pomůže a kolik peněz jim najde. Zatím má z hlediska dotačních programů zpoždění,“ uvedl Babiš ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj současnému kabinetu stačí, aby převzal programy pomoci z doby jeho vlády.

ČTĚTE TAKÉ: ANO a ODS kradly v Ústeckém kraji jako straky, obhajuje Šmarda kandidátku s komunisty

V létě 2021 se totiž Česko vypořádávalo s důsledky tornáda, které značně poškodilo několik obcí na Hodonínsku a Břeclavsku. „My jsme několik dní po tornádu uvolňovali rozpočtovou rezervu – částky v řádech stovek milionů. Oni o tom zatím mluví,“ řekl expremiér. Peníze lidem na jižní Moravě prý vláda dodala do pěti dnů.

Nastínil také, kde by podle něj mohla vláda na pomoc zasaženým obcím nalézt peníze. „Například kdyby chtěl jít pan premiér příkladem, tak řekne – Úřad vlády má o 500 milionů korun víc než za Babiše, tak se toho vzdávám. Nechápu, proč má Poslanecká sněmovna v rozpočtu na příští rok o 200 milionů navíc. Měla by se toho vzdát,“ sdělil opoziční poslanec.

Dalším podle Babiše „zbytečným“ výdajem je nákup amerických stíhaček F-35. „Já bych jednal o prodeji F-35. Zkásli bychom 30 miliard,“ uvedl expremiér. Nákup letounů vyjde Česko na 150 miliard korun. Asociace pojišťoven na začátku týdne odhadla rozsah škod po povodních na předběžných 17 miliard.

Plán financování náprav škod po povodních podle premiéra zpracovává zejména ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který má „připravit návrh, jak budeme finanční prostředky – v souvislosti s nápravami škod po povodních – uvolňovat“. „Do té doby je zbytečné tu věc komentovat. Neznáme teď ani rozsah škod,“ uvedl předseda vlády v rozhovoru pro iDnes.

„Povodňové dani“ se podle Fialových slov kabinet pokusí vyhnout. „Myslím, že se budeme prioritně snažit hledat jiné způsoby, jak si poradit s financováním nápravy škod,“ uvedl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Krajské volby budou v duchu antivláda a antibabiš, míní komentátoři. Regionální témata chybí

Tagy: