Ukrajinci létají s drony do Ruska a pokládají tam miny. Štáb CNN přihlížel noční akci

Ukrajinský dron v Charkovské oblasti

Ukrajinská jednotka létá s drony do Ruska

Ukrajinská speciální jednotka Code 9.2 má za úkol něco, co by v úvodu války bylo nepředstavitelné – podnikat dronové útoky v Rusku. Jednotka využívá drony ke shazování min na klíčové ruské silnice. Jedné takové akci přihlížel i štáb americké CNN.

Během první etapy války se boje odehrávaly prakticky jen na ukrajinském území. Kyjev ale poslední dobou čím dál častěji podniká útoky i v ruském vnitrozemí a na okupovaném Krymu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové mají novou zbraň. Na drony vytáhli „želví tanky“. Spíš pojízdné rakve, smějí se lidé

Ukrajinci nejčastěji podnikají sabotážní operace v ruské Belgorodské oblasti, která s Ukrajinou sousedí. U hranic operuje i speciální jednotka Code 9.2, která se na dronové útoky v Rusku specializuje.

„Úkol této jednotky byl ještě na začátku války nepředstavitelný. Jejich cíl je totiž na obzoru – samotné Rusko, do něhož létají a kladou miny na klíčové silnice,“ popsal reportér CNN Nick Paton Walsh.

„Světla blikající tam na obzoru, to je ruský Belgorod. Tak blízko Ruska Ukrajinci operují,“ doplnil Walsh, zatímco padala tma a ukrajinská jednotka se chystala do akce.

Při přípravě dronového úderu je jednotka Code 9.2 mimořádně zranitelná. Musí se mít na pozoru před ruskými drony, které jsou vybaveny termokamerou.

„Zpátky, zpátky, zpátky. Orlan (ruský dron, pozn. redakce) nahoře! Přímo nad námi,“ křičel jeden z ukrajinských vojáků při akci.

Bitvy, které se odehrávají poblíž, mohou jednotce pomoci zůstat v utajení. Jakýkoli úder by mohl zapálit i dvě miny, se kterými pracují. Slyší však další dron.

„Oni nás nenechají pracovat,“ vtipkoval ukrajinský voják.

„Neuvěřitelný vývoj po více než dvou letech války. Ukrajinci teď létají s drony s výbušninou přímo do Ruska,“ uzavřel reportér Walsh, který v tichosti přihlížel ukrajinskému útoku.

Na celou reportáž americké CNN se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: