Pozor na Slováky. Rychle bruslí, předvádějí perfektní hokej, varuje Vůjtek starší

Vladimír Vůjtek starší vedl jako hlavní trenér českou i slovenskou hokejovou reprezentaci. Se svým typickým nadhledem vypočítává plusy i mínusy obou soupeřů před úterním derby na mistrovství světa v lotyšské Rize.

Téměř celou svou aktivní kariéru prožil ve Vítkovicích, z nichž si „odskočil“ na dva roky do Dukly Trenčín, kde absolvoval vojenskou službu. Končil v Karviné, kde naopak začal trénovat. Později se opakovaně vracel do mateřských Vítkovic, se kterými získal dvě stříbra, stejně jako se Zlínem, a jeden bronz.

Program MS 1. června

Skupina A
11:15 hodin, Švýcarsko – Velká Británie
15:15 hodin, Slovensko–ČESKO
19:15 hodin, Rusko–Bělorusko

Skupina B
11:15 hodin, Kanada–Finsko
15:15 hodin, Itálie–USA
19:15 hodin, Německo–Lotyšsko

Kompletní rozpis

Největší trenérské úspěchy prožil v Rusku, když s Lokomotivem Jaroslavl v sezonách 2001 až 2003 dvakrát za sebou vyhrál KHL, rok na to navázal bronzem s Ak Bars Kazaň. Od roku 2011 trénoval slovenský národní tým a hned na konci první sezony ho dovedl k překvapivému druhému místu na mistrovství světa 2012. Po čtyřech letech se konečně dočkal a jednu sezonu vedl i českou reprezentaci. V 69 letech uzavřel svou trenérskou dráhu a nyní 74letý bývalý výborný útočník působí jako trenérský konzultant v klubu Vítkovice Ridera.

Co vás překvapilo více? Výsledky, nebo hra Slováků?
Hra mě překvapila nejvíc, protože hrají moderní rychlý hokej. Stačí na ostatní i bruslením. Kromě koncovky předvádějí perfektní hokej.

V čem se nejvíce zlepšili?
V bruslení a v organizaci hry. A pak jim také již dorostla nová generace hráčů, což dokládá Peter Cehlárik, který vede kanadské bodování tohoto mistrovství. Ale k němu se přidali i kolegové z první řady Róbert Lantoši a Marek Hrivík.

Jediným problémem Slováků je, že neproměňují šance. Například proti Švédsku měla jejich čtvrtá řada čtyři jasné gólové příležitosti, které si skutečně krásně vypracovali, ale ani jednu neproměnili.

Kde naopak Slováci zaostávají?
V koncovce. Jediným jejich problémem je, že neproměňují šance. Například v nedělním utkání proti Švédsku měla slovenská čtvrtá řada tři až čtyři jasné gólové příležitosti, které si skutečně krásně vypracovala, ale ani jednu neproměnila. V koncovce jim chybí přehled, klid a také důraz.

Přičítáte výrazné omlazení slovenského týmu tomu, že se letos nesestupuje? Že je tedy možnost experimentovat?
Myslím, že ani ne. Oni prostě potřebovali změnu a mladí kluci jim dorostli. A protože už nemají tolik hráčů v zámořské NHL, tak hledají v Evropě. Trenér Ramsay s asistenty mužstvo dobře složil. Pro Slováky může jít o zlomový rok, vždyť po devíti letech postoupili do play-off. Navíc si myslím, že mohou následující dva, tři roky hrát ve stejné sestavě.

Pondělní vítězství Rusů nad Švédy po nájezdech rozhodlo o postupu jak Čechů, tak i Slováků. O čem tedy bude úterní vzájemný zápas?
Každý bude hrát za sebe. A jak hráči často opakují, že si chtějí zápas užít, tak teď skutečně budou mít tu možnost, protože nebudou pod tlakem. Česko–Slovensko je vždy divácky atraktivní v obou zemích, bude to mít náboj i tentokrát, přestože půjde jen o pořadí pro play-off.

Takže půjde především o to se nezranit a rozehrát se před klíčovým čtvrtfinále MS?
Nemyslím si, že by hráči nehráli naplno a dávali pozor, aby se nezranili. Když na to chtějí dávat pozor, tak se většinou něco stane. Ano, je prostor se ještě více sehrát, vyzkoušet nějaké taktické varianty.

Nepůjde tedy o výběr soupeře pro čtvrtfinále?
Ne. Podle všeho to vypadá na Finsko nebo USA a tam už si vlastně nevyberete

Na koho si musejí dát Češi ve slovenském týmu největší pozor?
Na první formaci, která dává téměř všechny góly. Ovšem i další dvě řady hrají rychlý hokej, tvoří si šance, ale neproměňují je. Cehlárik do čeho „praští“, z toho je gól. Navíc jim skvěle vychází souhra a vládnou. A k nim se přidává Martin Gernát v obraně.

V čem je největší síla slovenského týmu?
V bruslení a v kolektivním pojetí. Jsem překvapený, že dokážou hrát na rychlost s každým, jak stíhají, do útoku, i do obrany. Také po taktické stránce vědí, kde se pohybovat. Hru mají přesně zvládnutou.

Nechci úplně poukazovat na české trenéry, ale fakt je ten, že před prvním zápasem podcenili atmosféru v týmu a nechali sedět nejlepší řadu z přípravy Radan Lenc – Michael Špaček – Matěj Stránský.

Čtyři roky jste slovenskou reprezentaci vedl, získal s ní druhé místo na mistrovství světa 2012. Jak moc se od vašeho působení slovenský hokej změnil, posunul?
Hlavně se změnili hráči. Já jsem měl v kádru tři hráče z toho šampionátu, tým jsem stavěl na starších a zkušenějších hráčích.

Mohou se Slováci právě letos přiblížit k takovému úspěchu?
Jestli již letos, si nedovolím říct. V jejich týmu je jediný třicátník, ale dva tři mladí sedmnáctiletí kluci, a vše vyvažuje správná střední generace v ideálním věku. Když zůstanou tři čtyři roky pohromadě, tak se může stát cokoliv.

Po slovenské reprezentaci jste vedl také tu českou. Jak hodnotíte její výkony na letošním šampionátu?
Špatně jsme začali, první dva zápasy proti Rusku a Švýcarsku nebyly dobré, především proto Švýcarům jsme byli vyloženě slabší. Od druhé třetiny se Švédskem se výkonnost obrátila. Čtyři góly v poslední třetině by měly tým takzvaně nakopnout. Díky pomoci jsme postoupili do play-off a uvidíme, jestli se hráči po Dánsku a Slovensku dají tak dohromady, aby hráli o medaile.

Čemu byste přičetl horší start?
Nechci tím úplně poukazovat na trenéry, ale fakt je ten, že před prvním zápasem podcenili atmosféru v týmu a nechali sedět nejlepší řadu z přípravy Radan Lenc – Michael Špaček – Matěj Stránský. Bylo vidět, že ve druhém utkání proti Švýcarsku se necítili dobře, vypadli ze zápasové praxe. A do teď se do toho nedostali a nejsou schopní střílet góly.

Mohla výkonnost a odhodlání týmu zlomit poslední třetina proti Švédsku, kterou Češi vyhráli 4:0?
Do zápasu s Dánskem bych řekl, že určitě. Stejnou situaci jsme zažili na mistrovství světa 2016, kdy jsme po první třetině prohrávali se Švédy 0:2 a shodně jsme vyhráli 4:2. Mužstvo se „chytlo“ a jelo skvěle až do čtvrtfinále, vyhrálo i skupinu. Hráč, který si věří, podává o 50 procent lepší výkon než ten, který hraje úzkostlivě a bez sebedůvěry.

Co Češi potřebují v závěru turnaje zlepšit?
Stejně jako Slováci koncovku. Platí to především o té formaci Špačka se Stránským a Lencem, kteří si vypracují i šest velkých šancí, jako například proti Velké Británii, ale gól nedají. Ti se musejí rozstřílet, dostat do pohody, v které byli před tím. Je třeba, aby se přidali ke stabilním střelcům.

Čím mohou Češi soupeře překvapit?
Když mají den, tak mají dobré přesilovky. Ale zase tolik jsme jich na tomto mistrovství nehráli.

Má tento Pešánův tým na medaili? Jak byste odhadl konečný výsledek?
Před mistrovstvím jsem řekl, že věřím v medaili. Zvlášť při složení dalších mužstev. Z toho neustupuji. Pořád jsem přesvědčený, že jsme schopní medaili přivézt. Do semifinále bych dal určitě Rusko, pak Finsko, Česko. A čtvrtým bude podle mě Švýcarsko.

To jste řekl pořadí?
Ne, ne, ne. To jsem vyjmenoval čtyři mužstva. (Smích) Kdo získá medaile a jaké, si netroufnu, zvlášť na tomto šampionátu, odhadnout. Švýcaři prohrají 0:7 se Švédskem, ale porazí 8:1 Slovensko, které zase vyhraje nad Ruskem. Pro tipování je toto mistrovství složité.

Tagy:
Slovensko rozhovor hodnocení derby trenér hokej Česko mistrovství světa v hokeji 2021 Vladimír Vůjtek starší