Pražský dar pro Ukrajinu vyvolal rozpaky. Nápis na tramvajích byl trapný, zlobí se lidé

Na displeji tramvají se objevil nápis Vůz jede do šrotu.

Tramvaje a autobusy pro Ukrajinu

Pražský dopravní podnik ve čtvrtek naložil první čtyři vyřazené tramvaje, které ve spolupráci s organizací Člověk v tísni daruje válkou poničenému Charkovu. Nakládání však doprovázely kontroverze na sociálních sítích, kde lidé poukazovali na nápis „Vůz jede do šrotu“, který se vyskytoval na displeji souprav.

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) vyřadil tramvaje loni v červnu. Kromě nich společnost Ukrajině věnuje také dva autobusy, které budou jezdit v západoukrajinském městě Chmelnyckyj. „Nás postupně oslovovalo několik ukrajinských měst, která potřebovala pomoci. Tady se potkala nabídka s poptávkou, takže posíláme dvacet vyřazených tramvají na Ukrajinu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Nápis na displeji však na sociálních sítích vzbudil vášně. Fotografii na Twitter přitom přidal náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). „Do Charkova přijíždí první čtyři tramvaje,“ napsal. Pod příspěvkem se strhla debata, proč soupravy nenesly citlivější nápis. Scheinherr nakonec po necelých třech hodinách příspěvek smazal.

„Asi to dělníkům v dopravním podniku přijde vtipné. V mých očích je to trapné. Škoda, že tam nedali třeba text: Jedeme sloužit Ukrajině,“ napsal jeden z diskutujících. „Vůz jede do šrotu? Trošku neuctivé k městu Charkov,“ vyjádřil se další uživatel.

Záměr v nápisu však podle Dopravního podniku nebyl. „Tento nápis bohužel zůstal na dvou tramvajích poté, co před zhruba rokem a půl absolvovaly rozlučkovou jízdu, byly vyřazeny z provozu a odstaveny ve vozovně Hloubětín. Pokud se nenajdou zájemci na odkoupení, tak skutečně některé tramvaje končí jako druhotná surovina, tedy jdou doslova do šrotu. Nápis byl proto myšlen v nadsázce a objevil se při zatahování tramvají na poslední jízdě do vozovny. Je proto poplatný dané době, tedy první polovině roku 2021. Bohužel tam zůstal až dodnes,“ řekl webu tn.cz vedoucí odboru komunikace DPP Daniel Šabík.

Konvoj kamionů s tramvajemi se do Charkova vydá přes Ostravu a Polsko. Celá cesta podle generálního ředitele DPP zabere přibližně dva dny. Soupravy budou muset být ještě upraveny – změní se rozchod kol, jelikož se na Ukrajině používá širší než v Praze.

Solidaritu s Ukrajinou projevilo také Brno, které do Charkova posílá vyřazené trolejbusy. Ty by měly do cíle dorazit začátkem příštího týdne. „Jedná se o tři trolejbusy typu 14Tr, které bychom už z našeho vozového parku vyřazovali. Jsou v dobrém stavu, a když dostanou náležitou péči, mohou ještě několik let fungovat,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí Dopravního podniku města Brno Hana Tomaštíková.

Celé Hlavní zprávy si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: