Praha zakázala organizované tahy hospodami. Žádná prohibice, jen dodržení klidu, říká Pospíšil

Vedení Prahy rozhodlo o zákazu nočních tahů po hospodách, které pro turisty zajišťují specializované agentury. Náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09) pro CNN Prima NEWS sdělil, že se nejedná o prohibici, ale o možnost, jak zlepšit život v centru. Průvodci mohou vykonávat svou činnost v období od 6:00 do 22:00. Pospíšil také zmínil, že se vše projednalo se zástupci cestovního ruchu. Organizace, které tyto akce pro turisty organizují, však hovoří o „populistickém kroku“. Vedení metropole rovněž zakázalo vystupování se zvířaty v ulicích.

Pro obyvatele centra Prahy představuje podle Pospíšila hluk vycházející z oblastí barů a nočních podniků problém. „Dochází k rušení nočního klidu. Toto opatření je dílkem v mozaice, jak zlepšit podmínky pro život v centru hlavního města,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Řidiče autobusu v Praze kopal kolenem do hlavy, policie muže dopadla. Pomohly i Krimi zprávy

Pokud budou agentury pokračovat v provádění turistů po hospodách a barech, hrozí jim podle porušení nařízení Rady hlavního města Prahy peněžitý trest. „Zákaz je ohraničen časovým oknem – průvodci mohou vykonávat svou činnost od 6:00 do 22:00. Cílem není omezit zcela tuto aktivitu, ale zamezit rušení nočního klidu,“ řekl náměstek primátora.

Radní podle něj jednali se zástupci průvodcovské odborné veřejnosti. „Byl jsem přítomen debatě na komisi pro cestovní ruch, jejíž součástí jsou i zástupci provozovatelů. Nikdo se proti této úpravě neohradil. O přijetí návrhu se jednalo týdny, žádné námitky z odborné veřejnosti nepřišly,“ uvedl Pospíšil.

Představitelé firmy Prague Pub Crawl, které se tento zákaz týká, však uvedli, že je nikdo nepřizval. „Je tu několik společností, přičemž v jejich vyjádření nepadla ohledně pozvání do diskuze ani zmínka,“ sdělili CNN Prima NEWS. Město podle firmy přizvalo k tomuto jednání jen Prague City Tourism. O případných krocích proti nařízení se společnost odmítla vyjádřit.

Ve svém vyjádření mimo jiné uvedla, že její klienti tráví venku před podniky minimum času a jsou o dodržování nočního klidu poučeni. Pokud pravidla nedodrží, jejich účast v trase po barech končí. Nařízení prý nic neřeší, protože turisté budou stejně bary navštěvovat a případně před nimi postávat.

Agentura proto označila krok města za populistický. Další firma se stejným zaměřením Drunken Monkey reagovala argumentem, že největší hluk dělají neorganizované skupiny turistů. Zaměřit se na tahy po hospodách označili její zástupci za snahu o „laciné politické body“.

Pospíšil: Praha nestojí o turisty mířící za levným alkoholem

Podle Pospíšila je cílem radních kromě zlepšování života Pražanů i zaměření se na turisty, kteří nepřinášejí pouze problémy. „Do Prahy míří velké množství lidí. Musíme stát o ty, kteří přijíždějí za kulturou, stráví zde více dnů a ne pouze nakrátko za levným alkoholem,“ zdůraznil náměstek.

„Nejde o prohibici. Jenže když organizujete přesun velkého množství lidí z baru do baru, dochází často k rušení klidu a je to problém,“ dodal.

Vedení města v pondělní zprávě napsalo, že ke změně muselo přistoupit kvůli opakovaným stížnostem městské části Praha 1. Úřad totiž „v důsledku pub crawls čelí řadě negativních dopadů na veřejný prostor, ekonomiku a společenské vztahy“, mezi což řadí větší produkci odpadků a větší nárok na udržení bezpečnosti.

Tato skutečnost podle pražského radního pro majetek, transparentnost a legislativu Adama Zábranského „neúměrně zatěžuje obecní infrastrukturu, komunální čistící služby a městskou policii“.

Krok uvítala i starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09): „Je to vítaná změna, která pozitivně ovlivní životy obyvatel i návštěvníků Prahy 1.“

Zákaz pouličních umělců se zvířaty

Pražský magistrát rovněž zakáže využívání zvířat k uměleckým produkcím v pražských ulicích. „Pokud někdo hraje na harmoniku a má vedle sebe přivázané bernardýny, vyhláška takové jednání postihuje. Je to využívání zvířat k vyvolání emocí kolemjdoucích, které je nutné omezit,“ poznamenal Pospíšil.

Pro zvíře může být podle Pospíšila tato situace velmi nepříjemná a v některých případech může jít o mírné formy týrání. „Do metropole 21. století nepatří obraz pouličního umělce, který zneužívá ke svému obohacení zvířata. Za tímto účelem sem jezdí i lidé z jiných členských států EU. Obchází tím zákaz žebrání,“ zdůraznil.

„Vystupující to označují za uměleckou produkci, takže je složité toto skryté žebrání postihnout. Nový zákaz usnadní tyto lidi sankcionovat. A pokud nezaplatí pokutu, cizinecká policie může zvážit jejich vyhoštění,“ dodal náměstek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hřib jako nový šéf Pirátů? Je neschopný, říká Babiš. Chválí ho naopak Válek či Fiala z SPD

Tagy:
alkohol zákaz restaurace hospoda Praha 1 cestovní ruch zvíře Jiří Pospíšil hluk Praha noční klub bar Pražský magistrát Rada hlavního města Prahy noční klid Terezie Radoměřská Prague City Tourism žebrání Prague Pub Crawl