Města šetří, kde se dá. Památky i ulice potemňují, v opavské škole zavedli ekohlídky

Pražský hrad bude osvětlen jen do 22. hodiny.

Obce začínají šetřit

Česko hledá energetické úspory, kde to jen jde. Některá města nebo památky se proto každou noc noří do absolutní tmy. Úsporu má přinést nejen zhasnutí pouliční lampy, ale i osvětlení hradů a zámků. Šetří se i ve školách, někde mají speciální ekohlídky.

Každou noc po jedné hodině potemní například Jílové u Prahy. „Po příjezdu posledního autobusu v jednu hodinu zhasne veřejné osvětlení. Znovu se rozsvěcí ve čtyři ráno, kdy lidé chodí na první autobus,“ popsal nové opatření starosta města Jílové u Prahy Pavel Pešek. Roční úspora, kterou přinese městu, se má při aktuálních cenách vyšplhat k milionu korun za rok.

„Je to dobrý nápad, šetřit se má,“ řekl jeden z dotazovaných místních občanů v anketě CNN Prima NEWS. „Já většinou spím, takže mi to nevadí,“ dodal další. „Policisté by tady asi měli častěji jezdit i kolem té jedné,“ upozornil na bezpečnost jiný dotazovaný.

To ale policisté dělají. Naštěstí jen preventivně. „Zatím neevidujeme nárůst trestné činnosti,“ sdělil Petr Šach, mluvčí Městské policie Jílové u Prahy. „I zloděj potřebuje na svou práci vidět a pokud mu nesvítíme veřejným osvětlením, potřebuje si posvítit a pak je daleko viditelnější,“ podotkl. V noci V Jílovém hlídkují příslušníci jak městské, tak státní policie. Jejich velkými pomocníky jsou svítidla s dosahem až 300 metrů, bez kterých by neviděli vůbec nic.

Na zbytečné svícení se zaměřili i na jedné opavské základní škole. Založili dokonce speciální ekohlídky vybrané přímo z žáků, které mají případné plýtvání ohlídat. „Jde o to, ať se zbytečně nesvítí o přestávkách, zaměřují se i na zbytečné větrání,“ řekl ředitel školy Jan Škrabal. „Kontrolují také, jestli někde neteče zbytečně voda a jak se třídí odpady,“ dodala učitelka ekologie Ivana Tramplerová.

A šetří se i na osvětlení státních památek. Osvětlení státního hradu a zámku Český Krumlov se omezuje v deset večer. „Celková hladina osvětlení se výrazně snížila a každý měsíc registrujeme výrazné úspory, měsíčně jde o mnoho tisíc korun,“ uvedl kastelán Pavel Slavko. Hrady a zámky v současnosti šetří i na vytápění nebo na provozu kašen. A šetří se třeba i na Pražském hradě. „Zkrátila se doba osvětlení, které je samozřejmě krásné, ale nedovedete si představit, kolik to stojí peněz,“ sdělil prezident Miloš Zeman.

Ke světelným úsporám sáhli na Pražském hradě už zhruba před deseti lety, kdy se přibližně deset tisíc klasických žárovek vyměnilo za úsporná led svítidla. Velká část z nich se bude během října úderem 22. hodiny nořit do tmy a turisté budou moct místo Pražského hradu pozorovat hvězdné nebe nad Prahou.

Tagy: