Před domem v Opavě, v němž se otrávila malá Nikolka s rodinou, vzniklo pietní místo

Obytný dům v Opavě

Při tragické nehodě v opavském činžáku zemřeli tři lidé

Od sobotního neštěstí, kdy se v opavském bytě otrávila matka Lucie, její partner Tomáš a dcera Nikolka, vzniklo před domem pietní místo. Lidé nosí zesnulé dívence hračky, zejména plyšáky, a svíčky. Rodina se se zesnulými dosud nemůže rozloučit, čeká na výsledek nařízené pitvy.

Polní ulici v Opavě provází smutek. Známí i přátelé vytvořili u vchodu do činžovního domu pietní místo. Prostřednictvím zapálených svíček a hraček pro malou dívenku vyjadřují soustrast rodině, která se v noci z pátku na sobotu otrávila oxidem uhelnatým, kterému se přezdívá tichý zabiják.

„Nikolka byla moje kamarádka. Donesla jsem jí medvídka se srdíčkem,“ svěřila se 10letá Anička webu Blesk.cz. Řadu plyšových hraček donesli i další lidé, které tragická smrt tří lidí zasáhla. Dosud vyšetřovatelé zjistili, že za smrt matky, její dcery a partnera může oxid uhelnatý z ohřívače vody, který zhasnul.

Při tragické události zemřelo také 10měsíční štěně, které rodina hlídala své nemocné sousedce. „Byla jsem nemocná, měla jsem zánět průdušek. Nikolka mi venčila desetiměsíční štěně jezevčíka Bertíka. Bylo mi divné, že neotvírají. Marně jsem se snažila dobouchat a dozvonit,“ vzpomínala žena. Právě ona zalarmovala záchranáře, kteří v bytě nalezli všechny bez známek života.

Rodina nyní čeká na výsledek nařízené pitvy, který potvrdí příčinu smrti. Dosud proto nevyvěsili ani parte s plánovaným datem rozloučení. Sousedka navíc uvedla, že problémy s únikem plynu rodina řešila již dvakrát v minulosti. Ani přes dřívější komplikace si však do bytu nepořídili detektor za zhruba tisíc korun, který by jim zachránil život.

„Hasiči před tímto nebezpečím neustále varují a nabádají k pravidelným kontrolám a opravám ohřívačů a topidel,“ uvedl mluvčí hasičů Jakub Kozák. Ročně na otravu oxidem uhelnatým zemře zhruba sto lidí. V roce 2020 Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) evidoval 269 případů otravy, v jejichž důsledku zemřelo 62 osob.

Tagy: