Dalo se tragédii v Opavě předejít? Dvakrát už se oxidem přidusili, tvrdí sousedka

Obytný dům v Opavě

Při tragické nehodě v opavském činžáku zemřeli tři lidé

Tragédii v Opavě, při které se plynem udusili tři lidé, se podle některých dalo možná zabránit. Podle sousedky se rodina z činžovního domu již v minulosti oxidem uhelnatým přiotrávila. V sobotu se však jeho únik stal pro devítiletou Nikolku, matku Lucii a jejího přítele Tomáše fatálním. Na otravu zemřel i pes Bertík, kterého rodina hlídala nemocné sousedce.

Že je něco v nepořádku, došlo sousedce Lence Krejčí, která u rodiny měla psa na hlídání. „Byla jsem nemocná, měla jsem zánět průdušek. Nikolka mi venčila desetiměsíční štěně jezevčíka Bertíka. Bylo mi divné, že neotvírají. Marně jsem se snažila dobouchat a dozvonit,“ popsala před otevřením bytu webu Blesk.cz.

Následně přivolala pomoc. Hasičům se však po otevření bytu naskytl tragický pohled. V jednotce našli všechny nájemníky bez známek života, mezi obětmi bylo i štěně jezevčíka. Všichni se udusili plynem. „Je to šílená katastrofa, dvakrát už se oxidem přidusili. S průtokovým ohřívačem měli problémy už dříve,“ zdůraznila Krejčí.

Rodinu popsala jako bezproblémovou. „Lucie se mnou dělala v práci, byla to fajn holka. Rodina si žila tak sama pro sebe, žádné problémy s nimi nebyly,“ podotkla. O tom, že karma byla poruchová a plyn z ní opakovaně unikal už v minulosti, se hovořilo ihned po neštěstí. Vyšetřovatelé nyní budou zjišťovat příčinu tragédie, zaměří se i na zmiňovaný technický stav kotle a zda měl pravidelné revize.

Život může zachránit malá investice

Oxid uhelnatý je velmi zrádný. Mluvčí hasičů Jakub Kozák upozornil, že jde o neviditelný plyn bez zápachu, a tak ho člověk nedokáže zaregistrovat. Nebezpečné jsou již hodnoty kolem 100 ppm, v bytě hasiči naměřili 288 pmm. „Otravy oxidem uhelnatým (CO) z lokálních topidel a ohřívačů vody jsou i v našem kraji poměrně časté a nezřídka končí úmrtím,“ zdůraznil Kozák.

Před tragédií mohou domácnosti ochránit detektory tohoto plynu, jejichž cena se pohybuje kolem tisíce korun. „Hasiči před tímto nebezpečím neustále varují a nabádají k pravidelným kontrolám a opravám ohřívačů a topidel,“ doplnil mluvčí. Ročně na otravu oxidem uhelnatým zemře zhruba sto lidí. V roce 2020 Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) evidoval 269 případů otravy, v jejichž důsledku zemřelo 62 osob.

Tagy: