Predikce CNN Prima NEWS v prvním kole vyšla. Kdo se stane příštím prezidentem?

Armádní generál ve výslužbě Petr Pavel se během 1. kola prezidentské volby dostal před šéfa hnutí ANO Andreje Babiše až poté, co se začaly sčítat výsledky ve větších regionech. Přesně tuto predikci redakce CNN Prima NEWS zveřejnila na základě dat agentur STEM a STEM/MARK krátce před čtvrtou hodinou odpoledne, kdy bylo sečteno teprve 88,58 procenta hlasů. Predikci výsledků bude CNN Prima NEWS zveřejňovat průběžně i v druhém kole.

O vítězi 1. kola se rozhodovalo až v úplném závěru sčítání. Před třetí hodinou odpoledne exkluzivní predikce STEM a STEM/MARK pro CNN Prima NEWS konstatovala, že není pochyb o postupu Babiše a Pavla do 2. kola. Tehdy agentury přisuzovaly Babišovi 35,22 procenta a Pavlovi 34,57 procenta hlasů.

O hodinu později přišlo další zpřesnění. Redakce CNN Prima NEWS na základě předpovědí STEM a STEM/MARK předpověděla v závěru sčítání překvapení, tedy že Pavel nakonec Babiše těsně předběhne a budou mít oba kolem 35 procent.

Přesně to se nakonec skutečně stalo. Po sečtení všech hlasů zvítězil Pavel, měl 35,4 procenta, Babiš obdržel 34,99 procenta.

„Vycházíme asi ze 13 volebních okrsků, které se chovají voličsky podobně. Při 20 až 25 procentech sečtených hlasů dokážeme celkem přesně odhadnout konečný výsledek,“ vysvětlil ředitel společnosti STEM/MARK Martin Buchtík.

Právě díky tomu je pak možné dopočítat, jak budou lidé hlasovat. V závislosti na tom, jak jsou tyto skupiny velké, analytici následně složí poměrně přesný obrázek celé České republiky. CNN Prima NEWS s agenturami STEM a STEM/MARK intenzivně spolupracuje i před 2. kolem prezidentské volby.

„Na CNN Prima NEWS se při volbách pravidelně opíráme o tvrdá data. Jsem rád, že tato naše strategie ve spojení s dlouhodobou a plodnou spoluprací s agenturami STEM a STEM/MARK opět přinesla úspěch. Stejně tak, jako jsme s předstihem odhadli výsledek sněmovních voleb v roce 2021, oznámili jsme i tentokrát našim divákům pořadí vítězných kandidátů dříve, než byly hlasy dopočítané,“ uvedl šéfredaktor zpravodajství a publicistiky CNN Prima NEWS Pavel Štrunc.

I během sněmovních voleb 2021 ohlásila CNN Prima NEWS změnu na prvním místě. Data agentury STEM/MARK tehdy v průběhu sčítání hlasů předpověděla zlom, při němž koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) přeskočila do té doby vedoucí hnutí ANO.

Volební místnosti se znovu otevřou během pátku (od 14. do 22. hodiny) a soboty (od 8. do 14. hodiny). CNN Prima NEWS opět jako první zveřejní jméno budoucího prezidenta, a to právě díky exkluzivní predikci agentur STEM a STEM/MARK.

Tagy: