sledujeme živě

ON-LINE: Předseda lidovců je Výborný. Hladíka místopředsedou nezvolili, vyzývatele neměl

Souhrn událostí

  • Volební sjezd KDU-ČSL si zvolil nového předsedu, je jím Marek Výborný.
  • Do druhého kola postoupili Marek Výborný a Marian Jurečka.
  • Sjezd pokračuje volbou místopředsedů.
  • Na předsedu kandidovali ještě Šimon Heller, Jiří Regner, Tomáš Kaplan a Jiří Čunek.
  • Petr Hladík se 1. místopředsedou nestal, nedostal dostatečný počet hlasů.

Novým předsedou KDU-ČSL byl zvolen Marek Výborný. Šéfem strany se stal po téměř pětileté pauze. Vystřídal ve funkci dosavadního předsedu a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku. Ve druhém kole porazil právě Jurečku a získal 159 hlasů. Celkem volilo 288 delegátů. Delegáty neoslovil senátor Jiří Čunek, poslanec Šimon Heller, Jiří Regner ani předseda pražské organizace Tomáš Kaplan. Ani dvě kola volby nestačila k určení nového 1. místopředsedy strany. Jediným kandidátem byl Petr Hladík, který však nedostal dostatečný počet hlasů.

Po zvolení předsedou poděkoval Výborný svému vyzývateli, kterým byl Marian Jurečka. Lidovci ho potom odměnili dlouhým potleskem ve stoje. Výborný všem delegátům poděkoval.

„Děkuji za důvěru, kterou jste mi projevili. Vážím si toho. Šel jsem do toho s vnitřním pocitem odpovědnosti, který mám za naši stranu,“ uvedl Výborný po svém zvolení.

Marek Výborný již jednou předsedou strany byl, a to od března 2019 do ledna 2020. Z funkce odstoupil poté, co mu zemřela manželka Markéta. V červnu 2023 se stal ministrem zemědělství. Ve funkci vystřídal Zdeňka Nekulu.

„Lidé nás nevolili proto, abychom jim říkali, jak mají žít. Volili nás proto, abychom jim pomáhali řešit problémy, kterými jsou bydlení, místa ve školkách nebo dětských skupinách, občanská vybavenost, bezpečná země. Lidé mají našeho moralizování plné zuby,“ prohlásil Výborný v kandidátské řeči.

ČTĚTE TAKÉ: Lidovci se chtějí zbavit Zdechovského. Podle straníků dluží peníze za kampaň. Je to lež, tvrdí

Na předsedu strany kandidovalo selkem šest mužů. Na poslední chvíli se do hry přihlásili senátor Jiří Čunek nebo jihočeský poslanec Šimon Heller a předseda pražské organizace Tomáš Kaplan. Přímo na sjezdu se nečekaně přihlásil šestý zájemce o post předsedy. Byl jím Jiří Regner, místostarosta města Červený Kostelec.

Ani dvě kola volby nerozhodly o novém 1. místopředsedovi KDU-ČSL. Jediným kandidátem byl ministr životního prostředí Petr Hladík. Ten však nedostal dostatečnou důvěru od delegátů. Ke zvolení potřeboval nadpoloviční většinu hlasů, tedy 144 hlasů ve prvním kole. Hladík získal pouze 136 hlasů. Ve druhém kole mu stačilo získat o dva hlasy méně, Hladík jich však obdržel jen 126. Volba se tak bude opakovat od začátku.

Do čela strany by rády usedly i ženy – na post místopředsedkyně kandidují celkem tři. Mezi nejznámější jména můžeme řadit například starostku Kravař v Moravskoslezském kraji Moniku Brzeskovou (Žídkovou), kterou si veřejnost jistě bude pamatovat ze soutěže krásy. Miss České republiky se stala v roce 1995.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jurečkova práce nás stojí voliče, říká Wolf. Čunek nám pomůže získat ztracené hlasy

Tagy: