Spor lidovců a ODS pokračuje. Skopeček chce do Jurečkova zákona dostat výpovědi bez důvodu

Jan Skopeček

K VĚCI (145)

Výpovědi bez udání důvodů chybí v novele zákoníku práce od ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Ten chce svou předlohu představit vládnímu kabinetu až po prázdninách. Snadnější vyhazovy chce ale prosadit poslanec Jan Skopeček, který to potvrdil redakci CNN Prima NEWS. Podle něj se ale nebude jednat o výpověď bez udání důvodu, protože zaměstnavatelé pro odchod zaměstnance důvod mají. Místo toho se dnes zákoník práce musí ohýbat.

Novelu zákoníku práce chce ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představit vládě po prázdninách. Obsahovat má například výplatu mzdy v eurech či jiné měně. Zaměstnavatelé by také podle ní měli rodičům na rodičovské povinně držet dva roky jejich místo. Na letní brigády by pak mohli chodit i čtrnáctiletí zájemci.

ČTĚTE TAKÉ: Zakázané vousy Trumpova viceprezidenta. Vance prolomil tabu, které trvá téměř celé století

Sílí ale hlasy po dalších úpravách. Novela je totiž po připomínkovém řízení, ve kterém se k jejímu znění vyjádřila celá řada míst. Hospodářská komora spolu se Svazem průmyslu a obchodu například požadují zavedení výpovědi bez udání důvodu ze strany zaměstnavatele. Podle svazu má tento institut jednoznačně místo v právním řádu, pokud je nastaven vyváženě pro pracovníky i společnosti.

„Slouží k rozvázání pracovního poměru v případě, kdy je pro zaměstnavatele obtížné rozvázat jej ze zákonných důvodů a nelze-li dospět k dohodě. Pro zaměstnavatele jde o nákladný institut, protože jeho využití je spojeno s poskytnutím vyššího odstupného, což limituje jeho využití,“ uvedl Svaz průmyslu v připomínkách.

Zároveň by zaměstnanec zůstal nadále chráněn. Výpověď bez udání důvodu by například nemohla být podána lidem v tzv. ochranné době. Tedy během pracovní neschopnosti, těhotenství, mateřské či otcovské.

Podle komory by to jednoznačně zpružnilo pracovní trh a vytvořilo nové pracovní příležitosti. „Pokud je některý zaměstnanec pro zaměstnavatele nevyužitelný, je pro něj menší ekonomická újma zaplatit vyšší odstupné, než platit nadále zaměstnance, který pro něj nemá žádný přínos. Pro ostatní zaměstnance by bylo jednoznačně motivující, že by nemuseli snášet situace, kdy se některý pracovník pouze tzv. „veze“ a parazituje na jejich práci,“ uvedla komora v připomínkách.

Ministr Jurečka opakovaně uvedl, že výpovědi bez udání důvodu nebudou obsaženy v jeho předloze. Část poslanců ale chce tento návrh podat pomocí pozměňovacího návrhu během projednávání v Poslanecké sněmovně.

Skopeček chce snadnější vyhazovy prosadit

Záměr podat tento návrh potvrdil pro CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). „Považuji to za pozitivní věc. Na první pohled to má ale nešťastný název: výpověď bez udání důvodu. Zaměstnavatel totiž důvod má. Buď pro takového zaměstnance nemá práci nebo je s jeho výkonem nespokojený,“ řekl Skopeček.

V současném zákoníku práce totiž výpověď bez udání důvodu ze strany zaměstnavatele chybí. Někteří zaměstnanci jsou tak velmi dobře chráněni, i když s jejich prací není firma spokojená. „Dnes se kvůli tomu musí zákoník ohýbat, a zaměstnavatel musí vymýšlet jiné důvody, jako například organizační změny. Přitom ten důvod je úplně jiný,“ dodal Skopeček.

Ekonomové oslovení redakcí CNN Prima NEWS také návrh podporují. Podle poradce premiéra a hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka by větší flexibilita zákoníku práce znamenala pro firmy jednodušší nábory. Také by se v budoucnu nemusely opakovat smutné případy, jako v poslední době. „Máme zde společnosti, které před sebou nemají velkou budoucnost. Přesto je tam zaměstnanců hodně, jsou tam zvyklí a neustále čekají do poslední chvíle. Jako třeba v Liberty Ostrava,“ řekl dříve Křeček.

Liberty Ostrava dočasně uzavřela svůj provoz kvůli sporu s Tameh Czech. Ostravská společnost vyráběla ocel pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Už od konce minulého roku se potýkala s poklesem poptávky a bojovala s neschopností platit zakázky. Doma proto zůstalo okolo šesti tisíc pracovníků, kteří čekali doma a pobírali celou, či většinu mzdy.

Proti výpovědím se staví opozice i koaliční strany

Pokud by výpovědi bez udání důvodů byly v zákoníku práce, tak by se podobná situace nemusela opakovat. Lidé by nemuseli čekat a mohli by dříve na pracovní trh, kde by o jejich schopnosti byl zájem v jiných společnostech.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zdanit, či nezdanit tiché víno? Pekarová jde proti koalici a připraví návrh navzdory Fialovi

Snadnější výpovědi ale nemají zastání u ostatních politických stran. Zdrženlivě se ke Skopečkově návrhu stavějí například exministryně financí Alena Schillerová (ANO), Marcel Kohajda (KDU-ČSL), Věra Kovářová (STAN) nebo Radim Fiala (SPD).

„ANO je proti výpovědi bez udání důvodu,“ sdělila Schillerová s tím, že by na to doplatily akorát matky s nemocnými dětmi nebo studenti. Ani samotný argument, že je potřeba rozpohybovat pracovní trh, prý nechápe: „Vždyť máme nejnižší nezaměstnanost vůbec ze všech zemí Evropské unie,“ zdůraznila.

Tagy: