PŘEHLEDNĚ: Kde si na Štědrý den můžete nakoupit? Část obchodů dopoledne otevře

Supermarket

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

Navzdory zhoršení epidemické situace a přesunu do 5. stupně si Češi budou moci nakoupit i na Štědrý den. Vláda totiž na 24. prosince a vánoční svátky udělila řadě obchodů výjimku. Ty tak budou moci otevřít alespoň v dopoledních hodinách. Podívejte se v přehledném článku CNN Prima NEWS, kde na Štědrý den budete ještě smět nakupovat.

Vláda již v minulém týdnu oznámila, že na Štědrý den umožní prodej, byť jen dopoledne. Supermarkety tak budou moci fungovat, nejpozději do 12:00 ale musí zavřít.

Řada z nich již předem oznámila svou otevírací dobu. Tesco své prodejny zavře v 11:00, Globus pak o půl hodiny později. Prodejny Kaufland a Albert budou fungovat ještě do 11:45 a Billa se uzavře přímo v pravé poledne. Jiné supermarkety naopak ani neotevřou. Jde například o Penny, Lidl či Makro.

Na vánoční svátky budou zmiňované řetězce zavřené až do neděle. Prodávat ovšem budou moci pouze zboží, které se bude moci prodávat i v maloobchodech.

Maloobchody mohou mít na Štědrý den otevřeno, ale taktéž pouze do 12:00. Vláda totiž změnou nařízení povolila jejich fungování pouze do stejné doby jako u supermarketů. Samotné změny ovšem kritizuje prezident Svazu průmyslu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Je to chaos,“ sdělil CNN Prima NEWS ke změnám Prouza.

Že malé obchody nedostanou žádné výjimky, potvrdil CNN Prima NEWS i ministr průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček (za ANO). „Usnesení vlády je přísnější než zákon,“ uvedl redakci vicepremiér.

Změna u otevírací doby maloobchodů se ale netýká všech malých prodejen. Běžnou otevírací dobu budou mít nadále lékárny, čerpací stanice, ale i prodejny na letištích či nádražích a také ve zdravotnických zařízeních.

Výjimku mají i půjčovny a servisy sportovního vybavení, lyžařské školy, infocentra, parkoviště v lyžařských areálech a provozovatelé vleků. Kromě toho došlo také na umožnění nočního vycházení, aby se lidé mohli účastnit půlnoční mše. Lidé tak budou moci být venku až do 2:00 25. prosince.

Kde budete moci na Štědrý den nakoupit?

  • Tesco – otevřeno do 11:00
  • Globus – otevřeno do 11:30
  • Kaufland a Penny – otevřeno do 11:45
  • Billa – otevřeno do 12:00
  • Lidl, Penny a Makro – zcela uzavřeny
  • Maloobchody – otevřeno maximálně do 12:00
  • Běžná otevírací doba platí pro lékárny, čerpací stanice, prodejny na nádražích či letištích a ve zdravotnických zařízeních
  • Lyžařské areály, školy i vleky otevřen v běžné otevírací době
  • Půjčovny a servisy sportovního vybavení otevřeny v běžné otevírací době

Výhled na svátky a dál

Na vánoční svátky budou mít obchody zavřeno. K jejich znovuotevření dojde až v neděli 27. prosince, ale prodávat budou moci ty nejzákladnější potřeby.

Česko totiž po Vánocích oficiálně přejde do 5. stupně systému PES, který počítá s těmi nejpřísnějšími opatřeními. Provozovat se nesmí služby a v obchodech se bude prodávat jen takové zboží, které lze pořídit i v malých prodejnách. „Velký řetězec nebude moci prodávat to, co nepatří k artiklům, které jsou vyjmenované a nezbytně potřebné,“ uvedl ve středu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Tagy: