PŘEHLEDNĚ: Když teploty lákají k vodě. Která koupaliště mají otevřeno a na kolik vyjde vstup?

Lidé na pláži u rybníka

Ačkoliv to vypadalo, že se podzim hlásí o slovo, počasí udělalo zásadní obrat a opět si užíváme sluníčka. O víkendu na řadě míst v Česku vystoupají teploty až k 30 °C, mnozí se proto vydají k vodě. Kde se ještě můžete ve svém kraji zchladit a kolik stojí vstup na koupaliště? Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila stručný přehled míst, kam i s rodinou nejen o víkendu můžete vyrazit.

Praha

Pokud se budete o víkendu pohybovat v metropoli, můžete zavítat na koupaliště Divoká Šárka v Praze 6. Otevírací doba je od 10 do 18 hodin, celodenní vstup dospělého vyjde na 150 korun. Zapomenout byste neměli na hotovost, na místě neberou karty.

ČTĚTE TAKÉ: Dovolené u moře po prázdninách výrazně zlevní. Kam jezdí Češi nejčastěji a kde si užít září?

Během září je otevřeno také koupaliště Petynka, které disponuje bazénem, tobogánem s časomírou, hřištěm na beach volejbal, brouzdalištěm a spoustou dalších atrakcí. Otevírací doba je v září klasicky od 8 do 18 hodin, vzhledem k víkendovým vysokým teplotám provozovatelé dobu prodloužili do 19. hodiny. Celodenní vstup vyjde dospělého na 220 korun.

Středočeský kraj

Na výběr mají zájemci ve Středočeském kraji z desítek koupališť. Otevřeno má stále například Biotopové koupaliště v Radotíně, které tvoří umělá vodní nádrž s přírodním vzhledem, jež se čistí biologicky. Koupání je vhodné pro rodiny s dětmi i alergiky. O nadcházejícím víkendu je otevírací doba stanovena na 9. až 20. hodinu. Celodenní vstup vyjde dospělého na 150 korun.

Zcela zdarma si koupání můžete užít například v pískovně Mlékojedy u Neratovic. Bývalá pískovna mezi Tišicemi a Mlékojedy nabízí příjemné koupání i řadu služeb. Voda bývá krásně čistá, slunit se můžete na travnatých nebo písčitých plážích. Příjemné koupání doplňuje plážový bar, beachové kurty a vodní lezecká stěna. Některé vodní atrakce jsou zpoplatněny.

Jihočeský kraj

Lidé v Jihočeském kraji mohou zamířit například na přírodní koupaliště Lazna. V září je otevírací doba od 11 do 19 hodin, základní celodenní vstupné vyjde na 60 korun. Koupaliště se nachází v klidové zóně města Borovany. Udržování čisté vody je zajištěno bez chemické úpravy a probíhá ve filtračních lagunách působením vodních rostlin a přírodních ekosystémů.

Zamířit mohou zájemci také k „jihočeskému moři“, tedy vodní nádrži Lipno, která disponuje řadou krásných pláží a míst vhodných ke koupání.

Plzeňský kraj

V Plzeňském kraji můžete zamířit například do přírodního biotopu Kotynka, který se nachází v Dobřanech. K dispozici je dětské brouzdaliště, dětské hřiště a několik atrakcí. Otevírací doba je v září od 10 do 18 hodin, celodenní vstupné vyjde na 50 korun. Zdarma se můžete vykoupat například v Košuteckém jezírku. Vzniklo zatopením pískovcového lomu s travnatou pláží, ze které je pozvolný vstup do vody. Část břehů tvoří strmé skály.

Karlovarský kraj

Přírodní koupaliště Michal u Sokolova je otevřeno od 9:30 do 19:30, základní celodenní vstupné vyjde na 100 korun. Areál se navíc může chlubit jedním z největších tobogánů s trojskluzavkou v České republice. Za 90 korun na den můžete strávit příjemný čas i na koupališti Lido, obklopeném lesy nedaleko Mariánských Lázní. Otevírací doba je zde od 10 do 19 hodin. Odpočívat můžete na travnaté či písečné pláži.

Ústecký kraj

Kamencové jezero v Chomutově je otevřeno od května do září od 9 do 19 hodin. Vstupné na celý den vyjde na 50 korun. Kromě přírodního koupaliště s upravenými plážemi, kterému dominuje plovoucí molo, nabízí svým návštěvníkům řadu možností, jak trávit volný čas.

Zdarma se můžete vykoupat i v Nechranické přehrada u Kadaně. Koupání je přístupné ze všech směrů, ale největší koncentrace kempů, pláží a míst k rekreaci se nachází na pravém břehu přehrady v okolí obce Vikletice. Najdete tam i největší kameno-písčité pláže a nejlepší přístup k vodě.

Liberecký kraj

Máchovo jezero disponuje celkem čtyřmi plážemi. Například na pláži v lázeňské obci Staré Splavy, nedaleko města Doksy leží zcela originální akvapark – jedinečný plážový areál se spoustou neobvyklých atrakcí v ceně vstupného. Na den stojí 250 korun. Otevírací doba je od 8 do 24 hodin, podle návštěvnosti.

Královéhradecký kraj

Zdarma si můžete užít vodních radovánek u osmé největší vodní nádrže v České republice: Rozkoši. Nechybějí tam sociální zařízení, půjčovna sportovního vybavení, dětský koutek či tobogán.

Pardubický kraj

Vyrazit můžete k přehradě Seč. Nabízí několik pláží, půjčovny lodiček či vodních šlapadel. Na řadě míst je možné se sportovně nebo kulturní vyžít. Vstup je zdarma.

Kraj Vysočina

Na Vysočině můžete zajet k rybníku Medlov, kde koupání není zpoplatněno. Jedná se o jeden z největších a nejvýše položených rybníků na Vysočině. V severní části Medlovského rybníka se nachází hotel a autokemp, kde jsou travnaté břehy s písečným vstupem do vody a písčitým dnem. Zbytek rybníka je obklopen lesy.

Jihomoravský kraj

Jednou z nejvýznamnějších rekreačních oblastí v bezprostřední blízkosti moravské metropole je Brněnská přehrada – Prýgl. Přehradní nádrž byla vybudována na řece Svratce. Dnes je oblíbenou rekreační oblastí s pravidelnou lodní dopravou. Koupání není zpoplatněno. Po obou stranách je přehrada lemována rozlehlými lesy a nabízí příležitost nejenom ke koupání a vodním sportům, ale i k turistice a cykloturistice.

Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji můžete zamířit na přírodní koupaliště biotop Litovel. Otevírací doba je od 8 do 19 hodin. Navíc platí 50procentní sleva na vstupné. Obvykle vás čas strávený u vody vyjde na 80 korun, nyní se platí polovina.

Moravskoslezský kraj

V případě příznivého počasí budou mít o víkendu otevřena koupaliště v Ostravě. Řeč je o letním koupališti Poruba, které bude otevřené od 9 do 19 hodin a celodenní základní vstup vyjde na 120 korun. Dále je to koupaliště Vodní svět, opět otevřeno od 9 do 19 hodin s celodenním vstupem ve výši 170 korun. V neposlední řadě je to vodní areál Jih, který bude otevřen od 10 do 19 hodin.

Zlínský kraj

Ve Zlínském kraji se můžete zchladit v přehradě Bystřička, kde se vstupné neplatí. Věnovat se zde můžete nejen vodní relaxaci, ale na některých místech i vodním sportům. Zamířit můžete také do přírodního koupaliště Na Stanoch, kde se taktéž vstupné neplatí. Koupališti se přezdívá valašský Balaton, kolem vody můžete relaxovat na písečných a travnatých plážích.

Výše uvedený výčet koupališť je jedním z mnoha. Pokud se rozhodnete o víkendu vydat k vodě ve svém kraji, vždy se ujistěte, že koupaliště má – pokud uvádí otevírací dobu a výši vstupného – otevřeno. Seznam všech koupališť v České republice (který však není aktualizovaný) naleznete zde.

Tagy: