Volna a prázdniny školního roku 2023/24 PŘEHLEDNĚ: Kratší „Vánoce“, ale i tak si děti přilepší

Konec školního roku, začátek prázdnin (ilustrační snímek)

Do školy se ještě nevrátili, přesto už nyní mnozí z nich odpočítávají dny a týdny do dalších prázdnin či prodloužených víkendů. Řeč je o žácích a studentech, kteří již 4. září po dvouměsíční pauze usednou znovu do školních lavic. Momentů, kdy se v pracovním týdnu vyhnou nucenému vstávání na první hodinu, ale bude celá řada. Redakce CNN Prima NEWS pro vás sestavila přehled všech svátků a prázdnin, kdy si děti užijí volna nad rámec víkendů.

Dva měsíce letní pohody a odpočinku od dennodenního učení uplynuly jako voda, což stvrzuje pondělí 4. září, kdy žáci a studenti opět – či naprosto poprvé – usednou do školních lavic. Samotné datum, kdy se začnou znovu učit pravidelné rutině od vstávání na vyučovací hodiny, po přípravu na průběžné testy či vypracovávání domácích úkolů, nastoluje tón celého školního roku.

ČTĚTE TAKÉ: Škola stres nezpůsobuje, mohou za něj hlavně rodiče, říká odbornice. Jak dětem pomoci?

  • Začátek školního roku

Zatímco loni svůj školní rok začínali žáci a studenti klasicky 1. září, které v roce 2022 připadalo na čtvrtek, letos si na svůj návrat do lavic základních, středních, základních uměleckých škol a konzervatoří „počkají“ až do pondělí 4. září. Už nástup zpět do školy dětem pomalu avizuje, že je letos čeká o něco kratší školní docházka – což podporují i následující prázdniny či státní svátky.

  • Podzimní prázdniny

Na první prázdniny se studenti mohou těšit již na konci října, tedy necelé dva měsíce po začátku školního roku. Ministerstvo školství stanovilo pro podzimní prázdniny jednotné datum platné pro všechny – čtvrtek 26. a pátek 27. října 2023. Žáci si díky tomu užijí jeden z řady prodloužených víkendů, které navíc některé školy ještě mohou prodloužit, a to o ředitelské volno.

  • Vánoční prázdniny

Oproti poslednímu školnímu roku si letos po dobu vánočních prázdnin žáci a studenti pohorší. Štědrý den v roce 2023 vychází na neděli, a tak budou děti školou povinné v lavicích usedat až do pátku 22. prosince. Oficiálně vánoční prázdniny začnou v sobotu 23. prosince a potrvají až do úterý 2. ledna 2024. První zvonění v novém roce si studenti poslechnou ve středu 3. ledna.

  • Pololetní prázdniny

Ve středu 31. ledna se mohou děti těšit na pololetní vysvědčení – a ještě něco navíc. Pololetní prázdniny jsou totiž letos od resortu školství nastaveny na pátek 2. února, nikoliv na druhý den po předání vysvědčení – školáci si díky tomu užijí další prodloužený víkend.

  • Jarní prázdniny

Na týden nepřetržitého volna se mohou těšit školáci během jarních prázdnin. Jejich termín se však různí podle toho, v jakém okrese či obvodu hlavního města Prahy daná škola sídlí. První šťastlivci si volno vyberou v týdnu od 5. února – čímž navážou na pololetní prázdniny. Poslední studenti si volno užijí v týdnu od 11. března.

Termíny pro jednotlivé okresy stanovuje tradičně ministerstvo školství v rámci organizace školního roku. Kombinace okresů většinou zůstávají neměnné a střídají se jen termíny, v letošním školním roce ovšem resort rozhodl o přesunu několika okresů do jiné kategorie:

Datum Okres / obvod hlavního města Prahy
5. až 11. února 2024 Praha 1 až 5, Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov, Znojmo, Domažlice, Tachov, Louny, Karviná
12. až 18. února 2024 Praha 6 až 10, Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov, Frýdek-Místek. Okresy přidány po dodatečné změně termínu jarních prázdninHavlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou
19. až 25. února 2024 Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice, Nový Jičín
26. února až 3. března 2024 Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod, Bruntál
4. až 10. března 2024 Mladá Boleslav, Příbram, Tábor, Prachatice, Strakonice, Ústí nad Labem, Chomutov, Most, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Olomouc, Šumperk, Opava, Jeseník
11. až 17. března 2024 Benešov, Beroun, Rokycany, České Budějovice, Český Krumlov, Klatovy, Trutnov, Pardubice, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Ostrava-město, Prostějov
  • Velikonoční prázdniny

V roce 2024 jsou velikonoční prázdniny stanoveny na čtvrtek 28. března. Na ně následně navazují dva státní svátky – Velký pátek 29. března a Velikonoční pondělí 1. dubna. Žáci a studenti se mohou v součtu s víkendem těšit na pětidenní volno.

  • Letní prázdniny

Naposledy do tříd žáci a studenti zamíří 28. června, kdy si převezmou vysvědčení. Od soboty 29. června následně započnou dvouměsíční letní prázdniny, které skončí v neděli 1. září.

Školní obědy podraží. Jak na situaci reagují rodiče a jak růst cen vysvětlují nejen ředitelé škol si poslechněte v přiložené reportáži:

Prodloužené víkendy i díky svátkům

Mimo prázdnin – ať už jednodenních nebo týdenních – se nejen školáci, ale i pracující, těší na státní svátky. V roce 2023 jich je na programu ještě šest, z nichž však pouze dva studenty a žáky potěší. Řeč je o 28. září – Dnu české státnosti, který letos připadá na čtvrtek. Je možné, že některé školy využijí ředitelského volna (viz níže), aby čas strávený mimo zdi instituce prodloužily.

Tím druhým, který školáky potěší ještě o něco více, je Den boje za svobodu a demokracii, který připadá na pátek 17. listopadu. Díky svátku se žáci a studenti dočkají dalšího prodlouženého víkendu, a to bez potřeby vyhlášení ředitelského volna.

Zbylé svátky, které na rok 2023 ještě připadají, jsou ve vztahu ke školnímu roku součástí buď víkendu, nebo vánočních prázdnin. A kdy se školáci dočkají volna díky svátku v roce 2024? Do chvíle, než si půjdou na konci června pro vysvědčení, je v kalendářích zaneseno hned pět svátečních dní – jen dva však budou studenty a žáky zajímat.

Řeč je o 1. květnu – Svátku práce, který připadá na středu, a 8. květnu – Dnu vítězství, který opět připadá na středu. Jedná se o jediné dva svátky, které nevychází na víkend nebo nejsou součástí jiných prázdnin: ať už vánočních, nebo velikonočních.

  • Ředitelské volno: Kdy a za jakých podmínek

Kromě prázdnin, které se každoročně vyhlašují pod taktovkou ministerstva školství, má několik dní k dispozici i každý ředitel či ředitelka školy. V průběhu školního roku lze vyhlásit až pět dnů ředitelského volna. K této možnosti ředitelé často přistupují v souvislosti s událostmi, které narušují běžný chod školy – ať už se jedná o hlášené přerušení pitné vody, či dodávky elektřiny.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nejdražší výdaje hned na začátek. Školní rok se blíží, kolik stojí výbava pro prvňáčka?

K ředitelskému volnu se však mohou šéfové vzdělávacích institucí uchýlit i v případech, kdy na čtvrtek nebo úterý připadá státní svátek. V blížícím se školním roce taková situace nastane třeba hned v září, kdy státní svátek připomínající Den české státnosti vychází na čtvrtek. Je ale čistě v režii ředitelů a ředitelek, jestli se – v tomto případě na pátek – rozhodnou ředitelské volno vyhlásit.

Tagy: