Prokletí přírodních koupališť: Sinice a parazité. Odborník radí, jak poznat závadnou vodu

Rybník (ilustrační foto).

K letním dnům neodmyslitelně patří koupání v přírodě. To ale má svá rizika. Voda totiž není vždy úplně čistá a může způsobit i vážné zdravotní problémy. Odborník z oddělení hygieny vody Centra zdraví a životního prostředí Státního zdravotního ústavu Petr Pumann ve vysílání CNN Prima NEWS poradil, jak poznat, kterému venkovnímu koupališti se máte vyhnout.

Stav českých vod je podle Pumanna v tuto chvíli vcelku dobrý: „V oficiálně sledovaných vodách, kterých je zhruba 300, máme zhoršenou kvalitu vody zhruba u desetiny.“

ČTĚTE TAKÉ: Chlapečka zabil parazit požírající mozek. Woodrow byl naším sluncem, vzpomíná rodina

Pokud se chystáte k vodě, můžete si vybrané místo najít na webu koupacivody.cz, kde jsou všechna hodnocena pětistupňovou škálou. „Také doporučuji sledovat stránky příslušné krajské hygienické stanice, na nichž je například uveden i důvod zhoršení vody na daném místě,“ doplnil odborník.

Co nám ve vodě hrozí?

Jedním z nejčastějších problémů jsou sinice, které lze podle experta snadno rozpoznat podle zeleného vodního květu: „Jsou to takové ty příhladinové povlaky, někdy to vypadá trošku jako zelená krupice nebo kousky trávy.“

Na první pohled ale naopak nepoznáme, když je voda například znečištěná fekálně či se v ní vyskytují plži. „Ti přenášejí cerkáriovou dermatitidu, což je parazitické onemocnění, které se projevuje svědivou vyrážkOu,“ upozornil Pumann.

A tam, kde se na malé vodní ploše koupe hodně lidí, hrozí nákaza infekčními onemocněními. „Obecně se jedná o zažívací problémy. Riziko se zvyšuje například v případě, že se nalokáme vody,“ dodal.

Tagy: