PŘEHLEDNĚ: Neočkovaní se vrátí do hospod. Co všechno se od čtvrtka mění?

Vlastimil Válek

Tisková konference po jednání vlády

Od čtvrtka 10. února se v Česku přestanou kontrolovat covid pasy. Ve středu o tom definitivně rozhodla vláda Petra Fialy (ODS). Stále ale zůstane povinnost testování, respirátorů a také omezení počtu lidí na hromadných akcích. Jaká opatření se tedy ve čtvrtek mění a co zůstane v platnosti?

Zrušení kontroly covidových certifikátů oznámil Fiala minulou středu večer po více než 35hodinovém jednání Sněmovny o pandemickém zákonu. Premiér i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) však původně hovořili o tom, že opatření se zruší k 9. únoru. Zdálo se tak, že neočkovaní budou moci do restaurací už ve středu.

V úterý ale mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob upřesnil, že neočkovaní budou moct do restaurací až od čtvrtka. Po této vlně rozvolnění by měla následovat další – od 19. února bude moci více lidí na hromadné akce, od března pak má být podle premiéra Fialy povinné prakticky už jen nošení respirátorů. Válek už dříve avizoval, že „jaro chce přivítat v normálu“.

Kam budou moci od 10. února i neočkovaní?

  • restaurace, hospody, provozovny stravovacích služeb,
  • hudební, taneční, herní a podobné společenské kluby a diskotéky, herny a kasina,
  • koncerty a jina hudební představení,
  • divadelní, filmová a jiná umělecká představení,
  • veřejné nebo soukromé akce, při nichž dochází ke kumulaci osob na jednom místě, jako jsou zejména spolkové, sportovní, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění,
  • sportovní utkání, zápasy, závody a podobně,
  • vnitřní sportoviště, taneční studia, posilovny a fitness centra,
  • holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solária, kosmetické, masérské a obdobné regenerační nebo rekondiční služby a provozování živnosti, při níž je porušována integrita kůže,
  • krátkodobé a rekreační ubytovací služby,
  • slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky a oslavy,
  • cirkusy a varieté,
  • kongresy, vzdělávací akce a zkoušky v prezenční formě,
  • lázeňská léčebně rehabilitační péče,
  • umělá koupaliště, wellness zařízení, sauny a solné jeskyně,
  • zoologické a botanické zahrady,
  • muzea, galerie, výstavní prostory, hrady, zámky a obdobné historické nebo kulturní objekty,
  • hvězdárny a planetária,
  • veletrhy a prodejní hospodářské výstavy,
  • zájmová, výchovná, rekreační nebo vzdělávací činnost včetně přípravy na vyučování, poskytování obdobných služeb dětem ve věku do 6 let včetně péče o ně, jiné organizované volnočasové aktivity osob mladších 18 let, zotavovací akce a jiné podobné akce pro osoby mladší 18 let,
  • volby orgánu právnické osoby a zasedání orgánů právnické osoby s výjimkou orgánů územních samosprávných celků.

Kde budou covid pasy ještě potřeba?

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví tak covid pasy v Česku už nebudou potřeba vůbec nikde. Nutné však zůstanou při cestě do zahraničí. „Tečka už bude sloužit pouze na cesty do zahraničí,“ upozornil CNN Prima NEWS Jakob. V některých zahraničních státech totiž povinnost prokazovat se očkováním nebo prodělanou nemocí stále platí.

Jaká opatření zůstávají v platnosti?

  • Testování

Stále zůstává v platnosti plošné testování ve školách a ve firmách. Ve školách se studenti testují každé pondělí, zaměstnanci ve firmách pak dvakrát týdně. Plošné testování skončí v noci z 18. na 19. února.

Neočkovaní zaměstnanci nebo ti, kteří v v posledním půlroce neprodělali covid, se budou ale i po 18. únoru testovat ve většině zdravotnických a sociálních zařízeních.

V testování by měli pokračovat konkrétně poskytovatelé lůžkové a jednodenní zdravotní péče, domovy pro seniory, zařízení pro osoby se zdravotním postižením nebo domovy se zvláštním režimem určené například pro nemocné s Alzheimerovou chorobou. Testovat se budou také pracovníci pobytových odlehčovacích služeb v týdenních stacionářích nebo v chráněném bydlení.

  • Omezení počtu lidí na hromadných akcích

Stále jsou omezené i počty lidí na hromadných akcích. Spolkových, kulturních, sportovních, tradičních a dalších podobných akcí nebo slavností soukromých i veřejných se může účastnit maximálně 100 osob. Od 19. února se maximální počet zvýší na 500.

„Hromadných akcí bude moct účastnit pětkrát více lidí než teď,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Na umělecká představení, sportovní utkání, kongresy a vzdělávací akce zatím může tisíc lidí. Od 19. února tam podle Válka bude moct až pět tisíc lidí. „Pokud má stadion kapacitu devět tisíc lidí, může jich tam 5500. Tedy 1000 plus padesát procent zbývající kapacity,“ vysvětlil ministr.

  • Šest lidí u stolu

U jednoho stolu může nadále sedět jen šest lidí. Výjimku mají osoby ze společné domácnosti. Pokud jde o stůl, kde je deset a více míst, skupinky mezi sebou musí mít rozestup alespoň 1,5 metru.

  • Respirátory

Nošení respirátorů ve vnitřních prostorách stále trvá. Kdy toto opatření plánuje kabinet zrušit, zatím neuvedl.

  • Pandemická pohotovost

Fiala také avizoval, že vláda navrhne zrušení pandemické pohotovosti, při které se může využít nově schválený pandemický zákon. A to na sněmovní schůzi, která začíná 15. února. „Konkrétní datum konce pandemické pohotovosti bude určen na základě vývoje pandemie v následujících dnech,“ podotkl premiér minulý týden. Ve středu na tiskové konferenci to potvrdil i ministr zdravotnictví.

Klesne motivace k očkování?

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Jakob věří, že konec kontroly certifikátů nepřestane motivovat lidi od očkování proti covidu. „Určitě lidé zůstanou motivovaní k očkování, protože se očkují ne kvůli certifikátům, ale hlavně kvůli zdravotním důvodům. Očkování chrání před vážným průběhem nemoci, takže věřím, že se budou dál očkovat,“ zdůraznil mluvčí resortu.

Krok vlády ale ve vysílání CNN Prima NEWS kritizoval například prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj je zrušení covid pasů v Česku předčasné a mělo k němu dojít nejdříve za čtrnáct dní až za měsíc.

Kubek zároveň upozornil, že kvůli rozhodnutí vlády v Česku „skomírá“ i očkování. „Ti, kteří se chodili očkovat proto, aby mohli snadněji žít, už nejsou motivovaní vůbec, protože vláda opatření zrušila. Bohužel u nás se očkování zastavilo na 63 procentech, což je o 20 procentních bodů níž než ve vyspělých zemích. A ze strany vlády nevidím nejmenší aktivitu pro to, aby očkování nějak podpořila,“ kritizoval Kubek.

Motivace k vakcinaci v posledních dnech opravdu klesá. Některá očkovací centra tak zavírají, jiná snižují počty personálu.

Tagy: