Překryté značky jako forma protestu. Česko se probudilo do okresů krále Miroslava

„Okres krále Miroslava, žít dovoleno!“ Přesně takové značky mohou Češi od pondělního rána míjet při přejezdu mezi okresy. Svobodní tak protestují proti dalšímu prodloužení nouzového stavu, který má trvat až do 11. dubna. Označení začátku a konce okresu proto překryli vlastním nápisem, který připevnili gumičkami.

„Když si lidé dostanou k informacím na našem webu, vznikne větší tlak na to, aby už žádný lockdown nebyl a jednalo se tak o poslední prodloužení nouzového stavu,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS jeden z cílů překrytých značek předseda Svobodných Libor Vondráček.

Strana navíc na webových stránkách, kam se lidé dostanou zadáním adresy uvedené na cedulích, uvádí, že opakovaným slibům vlády „už jen tři týdny“ nevěří. „Proto jsme demonstrativně překryli značky ,začátek/konec okresu‘, abychom poukázali na to, že plošná opatření nefungují a jejich prodlužování nemá další smysl,“ informovali Svobodní.

Překryté značky jsou po celém Česku

Organizátoři protestu začali překrývat značky v neděli po 17. hodině. „Všechny značky bychom nedokázali ani objevit. Budou však napříč Českou republikou, nejvíce však ve středních Čechách,“ sdělil Vondráček s tím, že překrytých značek bude rozhodně dost a všimnou si jich nejen „obyčejní“ občané, ale i „odpovědní lidé“.

„Nevím, do kdy tam vydrží. Zda do rána, přes noc nebo do doby, než se o ně začnou zajímat policisté. Ti ke značkám zpravidla vyjíždějí k ránu,“ prohlásil Vondráček. Na rozmístění cedulí s nápisy „Okres krále Miroslava“ se po celém Česku podílelo přibližně 45 lidí.

Pokuty se organizátoři neobávají. „Předpokládáme, že snadné uvedení značky do původního stavu nesplňuje kromě schválnosti žádnou jinou skutkovou podstatu, ať už v trestním zákoníků, nebo přestupkovém zákoně,“ dodal Vondráček. Na označeních je uvedeno, kdo za demonstrativním jednáním stojí, mimo jiné jsou na značkách napsány i webové stránky koneckazisveta.cz.

Říkali jsme, že se bude lockdown prodlužovat

Odkaz na ikonickou pohádku Pyšná princezna, kde se smělo zpívat jen v Miroslavově království, přivítá právě i návštěvníky webu. „Konec Kazisvěta. Žít dovoleno! Tady je okres krále Miroslava,“ hlásí na úvod. Strana kritizuje především přístup vlády, která už rok nehledá žádné šetrnější řešení. „Naposledy přistoupila dokonce ke zcela nelogickému uzavření všech okresů,“ uvádí.

A vyhlídky na rozvolnění zákazu cestovat mezi okresy jsou kvůli prodloužení nouzového stavu v nedohlednu. „Akci jsme začali plánovat hned poté, co se říkalo, že prodloužení nouzového stavu bude jen na tři týdny. Věděli jsme, že se bude opět natahovat. Teď, když k 28. březnu nouzový stav končí a od pondělí začíná nový, jsme se rozhodli demonstrovat,“ doplnil Vondráček s tím, že chtěli připomenout, že další prodloužení lockdownu předvídali.

V neděli se konala i demonstrace na podporu učitelů a rodičů, která chtěla také upozornit na údajné zneužíván nouzového stavu vládou a nespravedlivá koronavirová opatření. Na protest hnutí Otevřeme Česko – Chcípl Pes vyplulo odpoledne sedm lodí, policisté je zhruba o tři hodiny později zastavili.

Demonstrace proti protiepidemickým opatřením se konala také v sobotu, někteří účastníci se po jejím rozpuštění vydali z pražského Václavského náměstí přes Palackého náměstí na Albertov. Tam dva z nich – muž a žena – napadli a zranili policistu. Případ policie vyšetřuje.

Tagy: