Překvapivá návštěva v Southportu: Kate poprvé od chemoterapie plnila královské povinnosti

Princezna Kate překvapila návštěvou komunity v Southportu (10. 10. 2024).

Británii šokoval otřesný útok v dětském klubu

Princezna Kate poprvé od ukončení chemoterapie plnila na veřejnosti své královské povinnosti. Doprovodila svého muže Williama na soukromé setkání s rodinami tří dětských obětí po útoku nožem v Southportu, k němuž došlo v letošním červenci. Podle oficiálních zdrojů se tak rozhodla proto, aby vyjádřila „soucit a podporu místní komunitě“, která byla zasažena tragédií. Píše o tom web BBC.

Královský pár při návštěvě v Southportu hovořil se záchranáři, kteří zasahovali během útoku na budovu taneční školy, připomíná web BBC.

ČTĚTE TAKÉ: Harry cestuje bez Meghan a směje se. „Megxit“ je na spadnutí, list čeká bombastický rozvod

Představitelé monarchie hodlali dorazit do města v tajnosti. V plánu bylo především soukromé setkání s pozůstalými tří obětí a učitelem tance, který se při tragédii nacházel přímo v sále.

To, že Kate doprovodila svého muže, nebylo však původně součástí plánu. Jde o jedno z mála veřejných vystoupení v tomto roce, při němž Kate plní své pracovní povinnosti. I když se od ukončení chemoterapie účastnila několika schůzek souvisejících s návratem do pracovního tempa, cesta do Southportu byla první větší veřejnou akcí.

William a Kate iniciovali návštěvu, aby dali místním najevo, že „se na ně nezapomnělo“. Princezna také prozradila, že má „špatné a dobré dny“. Kensingtonský palác již dříve zdůraznil, že harmonogram princezny se může kdykoliv náhle změnit.

Během letošního ledna členka královské rodiny absolvovala operaci břicha, ovšem množily se spekulace o jejím zdraví. V březnu následně oznámila, že jí lékaři diagnostikovali rakovinu a nastoupila příslušnou léčbu. Na začátku září poté sdílela dobrou zprávu, že dokončila chemoterapii.

K útoku v Southportu došlo 29. července. Sedmnáctiletý rodilý Brit zaútočil na dětský taneční kroužek. Kromě tří dětských obětí bylo dalších 10 lidí zraněno – jednalo se o osm dětí a dva dospělé. Agresora na místě zadrželi policisté, po útoku zaplavily Anglii hromadné protesty, jelikož lidé na sociálních sítích označili za viníka migranta islámského vyznání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidé reagovali, jako bych prošla změnou pohlaví, říká Rolins o plastikách. Překvapily ji vzkazy žen

Tagy:
Velká Británie léčba britská královská rodina rakovina chemoterapie oběti empatie královská rodina pobodání pozůstalí Britská královská rodina William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu Southport