Přemnožená koťata jsou problém: Pomoc musí začít u každého z nás

Jaro a léto obecně patří k obdobím, která přejí koťatům. Není to ale bohužel nic pozitivního. Většinou to přináší přeplněné útulky a organizace, které nemají kapacitu je dále přijímat.

Sledujte okolí

Koukejte se okolo sebe. Pokud jdete vyhodit odpadky, vždy se do popelnice podívejte. Ty bývají častým řešením „nechtěného problému“, což potvrzuje i vedoucí organizace Handipet Rescue Nikol Burešová a dále radí: „Pokud zbystříte bezprizorní kotě, které nevypadá vyhuble a nemá viditelná zranění nebo například mu nehnisají oči a podobně, mrkněte se po matce. Ideální je kotě nějakou dobu pozorovat zpovzdálí, abyste ho nevylekali. Pokud se matka ukáže a i ta působí zdravě, měla by se řešit jejich kastrace.“

Měšťáci, obec, starosta, útulek

V případě, že jsou koťátka viditelně zanedbaná, pohublá, nemocná nebo se pro ně máma nevrací, zavolejte městskou policii, která by vám měla pomoct s dalším postupem. Je vaší povinností informovat o nálezu obec. Pokud vám policie odmítne pomoci, zavolejte starostovi obce. Ten má ze zákona povinnost se o nalezená zvířata postarat (víme ale, že často své povinnosti ignorují). Pak je na řadě zkusit zavolat do městského útulku nebo nějaké organizaci v blízkosti, která se pomocí zvířatům zabývá, a starostu nahlaste na Ministerstvo vnitra za zanedbání povinnosti.

O radu můžete organizace, které pomáhají zvířatům, požádat vždy –⁠ lepší je poprosit o radu než udělat nějakou chybu.

Co je potřeba udělat vždy

Kočky kastrovat! Nejlépe kotě, matku i otce (bezpečná a bezproblémová kastrace je možná už ve 12. týdnu). Pokud se ve vašem okolí pohybuje skupina toulavých koček, i to je potřeba řešit. Když sami nejste v situaci, kdy byste dokázali náklady za kastraci pokrýt, můžete o pomoc požádat kastrační program nebo jinou organizaci.

U nás fungují tyto kastrační programy:

Před samotnou kastrací pouličních koček je dobré vyvěsit v tomto místě leták o tom, že se budou kočky kastrovat. Lidé, kteří své již „snad“ vykastrované kočky pouští ven, si je tak mohou odchytit a vám se nezamotají do skupiny.

Kastrací ku zdraví

Kastrace pomůže nejen útulkům v tom, aby mohly pečovat o jiná zvířata, ale hlavně bude méně zbytečných úmrtí koťat, která buď onemocní či vyhladoví, protože ztratí matku, anebo skončí pod koly aut. Je to velmi jednoduchý zákrok, který je vhodný i pro domácí kočky. Předcházíte tak mrouskání, které kočku velmi vysiluje, přestanou značkovat svá území a předejdete i možným budoucím zdravotním problémům, jako je třeba rakovina dělohy či varlat. Nekastrovaní kocouři mezi sebou venku bojují o území a často se při rvačkách přenese některá z nevyléčitelných nemocí.

Tagy: