Napětí ve zdravotnictví houstne. Přesčasy už odmítla polovina lékařů, přidat se mají i sestry

Zdravotní sestry

Dlouhodobě vypjatá situace mezi zdravotníky se stupňuje. Zhruba polovina lékařů vypověděla přesčasovou práci

Dlouhodobě vypjatá situace mezi zdravotníky se stupňuje. Už zhruba polovina lékařů vypověděla přesčasovou práci, a podle zdravotnických i lékařských odborů tak v některých nemocnicích hrozí zásadní omezení péče. Situaci by měla uklidnit slíbená novela zákona, která má snížit povolený počet přesčasů na polovinu oproti aktuálnímu stavu.

Pokud ministerstvo zdravotnictví nesplní naše požadavky, přesčasovou práci vedle doktorů vypoví i zdravotní sestry, varují odbory. „Ozvali se nám sestry a laboranti a plánují k prvnímu lednu vypovědět další přesčasovou práci,“ uvedla předsedkyně Odborového svazu zdravotní a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Českému zdravotnictví hrozí katastrofa, varuje lékař a kritizuje novelu zákoníku práce

Situace je alarmující v celém zdravotnictví. Práci navíc bere zhruba 13 tisíc doktorů, už teď ale téměř polovina vypověděla přesčasové smlouvy. „Momentálně jsme nasbírali přes šest tisíc výpovědí dobrovolných nebo ilegálních přesčasů. Vedlo by to k výraznému útlumu péče,“ popsal předseda Sekce mladých lékařů Jan Přáda.

Odbory upozorňují, že celkové příjmy lékařů i sester jsou aktuálně poskládány z poloviny základní pracovní doby a poloviny přesčasů. „Běžný příjem na západ od našich hranic je z přesčasové práce tak dvacet procent, nikoliv padesát,“ zdůraznil předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Odboráři požadují, aby lékaři po škole nastupovali za 60 tisíc korun, zkušenější pak za dvojnásobek. Krizi ve zdravotnictví by prý mohly vyřešit změny v zákoníku práce, které ministr Vlastimil Válek (TOP 09) slíbil zveřejnit v pondělí. To se ale prý nestalo. „Debatovali jsme o tom, aby všem bylo naprosto jasné, jaký je rozdíl mezi směnou, přesčasem, kombinací a co to je 24hodinový pobyt na pracovišti. Chci, aby to bylo naprosto přesné,“ sdělil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Já už slibům pana ministra nevěřím, je to velký problém. Těch slibů už jsme za poslední dva roky slyšeli desítky,“ reagoval stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO). Úhradová vyhláška z dílny ministerstva zdravotnictví má počítat s necelými sedmi miliardami na odměny zdravotníků.

Tagy: