Gretiny přešlapy: Zvednuté prostředníčky a slova o deformaci genitálií. Schytala to i za luxus

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová

Greta pět let na scéně

Greta Thunbergová se do celosvětového povědomí dostala už ve svých 15 letech. Tento týden uběhlo od jejího vstupu na mediální scénu pět let. V roce 2018 po švédských politicích požadovala, aby bylo klima důsledněji chráněno. Aktivistka je také známa svými plamennými projevy, na kontě má také řadu přešlapů. Naposledy o sobě dala vědět letos v červenci, kdy na některé europoslance ukázala vztyčené prostředníčky.

Greta Thunbergová se proslavila bojem za zlepšení ekologie, především svými aktivitami na podporu akcí proti globálnímu oteplování. Mnozí ji ale mají za pokrytce. Bojuje za lepší klima a nabádá, aby lidé nejezdili auty, nýbrž hromadnou dopravou. Sama ale podle webu Paperela jezdí v jednom z nejdražších elektromobilů. Thunbergová tak podle některých kritiků „káže vodu a pije víno“. I výroba elektromobilu totiž zanechává výraznou ekologickou stopu.

ČTĚTE TAKÉ: Doktorka Greta Thunbergová. Švédská ekologická aktivistka dostane čestný titul z teologie

Thunbergová je známá i svými bouřlivými projevy. Naposledy na sebe strhla pozornost v polovině července, kdy se v Evropském parlamentu projednával návrh na obnovu přírody na územích, která byla dotčena lidskou činností. Thunbergová byla ve Štrasburku vyfocena, jak se směje a na poslance, patrně odpůrce tohoto zákona, ukazuje oba prostředníčky.

Proslulý je i její projev v OSN na klimatickém summitu z roku 2019. „Ukradli jste mi mé sny a dětství svými prázdnými slovy,“ pronesla tehdy rozčileně Thunbergová. Agentura Reuters připomněla, že tehdy 16letá aktivistka „napomínala“ dospělé, že pro ochranu životního prostředí nedělají dost. „Jsme na začátku masového vymírání a jediné, o čem mluvíte, jsou peníze a pohádky o věčném ekonomickém růstu – jak se opovažujete!“ zdůraznila ve svém emotivním projevu.

O dva roky později na sociální síti sdílela zprávu, ve které se píše, že kvůli znečišťování se pánské genitálie zmenšují a deformují. Podle vědců za to mohou chemické látky, které vznikají při výrobě a zpracování plastů. „Teď se všichni uvidíme na další demonstraci,“ okomentovala sarkasticky svůj příspěvek Švédka.

Konec lidstva v roce 2023?

Loni Thunbergová šokovala svým prohlášením, že klimatická krize má podle ní kořeny v rasistické a utlačující těžbě pro krátkodobé zisky několika lidí. Svět podle ní potřebuje „celosystémovou přeměnu“. Aktivistka to prohlásila u příležitosti vydání své knihy.

Letos sklidila na sociálních sítích posměch za svůj pět let starý tweet, v němž psala, že v roce 2023 bude lidstvo vyhlazeno. „Je mi líto, že to musím říct, ale podle Grety bylo dnes celé lidstvo vyhlazeno,“ zněl podle serveru Toronto Sun jeden z komentářů. „Jsem rád, že mohu hrdě prohlásit, že za 50 let života jsem přežil konec civilizace minimálně čtyřikrát. Je to opravdový zázrak,“ připojil se jízlivě další.

Mladé aktivistce letos dokonce hrozilo i šestiměsíční vězení. V červnu totiž neuposlechla policejní příkaz a neopustila protestní akci ve švédském Malmö. Podobné případy nicméně většinou končí jen pokutou. Tu na konci července soud udělil i Thunbergové, která se ale cítí být nevinná. Jak vysoká pokuta bude, zatím není známo.

Tagy: