Prezident není výstavní exponát, i on má právo na soukromí, zastal se Nečas Zemana

Petr Nečas

K věci 7.10.2021

Petr Nečas (ODS) se v pořadu K věci na CNN Prima NEWS vymezil vůči intenzivnímu zájmu některých politiků a veřejnosti o zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana. Podle bývalého premiéra Zeman v současnosti není nijak limitován v plnění svých povinností.

V úterý večer se na sociálních sítích začaly šířit spekulace o zhoršujícím se zdravotním stavu Miloše Zemana. Některé zprávy dokonce mluvily o možném úmrtí. Hned ve středu ale kancléř Vratislav Mynář i Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček informovali o tom, že je hlava státu v pořádku.

Zejména opoziční politici považují za nutné, aby byl Hrad ohledně těchto věcí transparentní, a požadují od kanceláře prezidenta podrobnější odpovědi. Bývalého premiéra a řadového člena ODS Petra Nečase však překvapila intenzita těchto dotazů, která podle něj přerostla v osobní útoky.

„Občas mi přijde, že v případě otázek ohledně zdraví prezidenta lidem nejde o veřejný zájem, ale spíš o veřejnou zvědavost. Můžu s prezidentem politicky výrazně nesouhlasit, ale je krajně nevkusné, pokud je napadán a zesměšňován jeho zdravotní stav,“ řekl Nečas ve vysílání CNN Prima NEWS.

Časté lékařské návštěvy

Veřejnost i mnohé politiky znervózňuje skutečnost, že Zemana v Lánech během čtvrtka opět vyšetří ředitel Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Miroslav Zavoral. Ten podle informací některých médií prezidentovi při předchozí pondělní návštěvě doporučil, aby se vrátil do nemocnice.

Nečas ale pochybuje o tom, že by současný zdravotní stav Zemana ovlivňoval v plnění povinností. „Nemám zprávy, že by zanedbával své ústavou dané funkce. Prezident není výstavní exponát, i on má právo na ochranu soukromí. Má zřejmě zdravotní problémy, to nepopírá ani Hrad. U někoho, komu je 77 let, ani není divné, že ho každé tři dny vidí lékař,“ podotkl expremiér.

Zároveň by Nečas nepřeceňoval Zemanovu důležitost bezprostředně po volbách. „Prezident není hlavou výkonné moci, nejsme v USA. Moc je soustředěna v rukou vlády. V prvních dnech nehrozí zásadní povolební vyjednávání, nejdříve se budou scházet zástupci politických stran. Věřím, že Zeman bude natolik fit, aby své povinnosti zvládl,“ dodal.

Sněmovní volby se uskuteční již v pátek a v sobotu. Místnosti se uzavřou v sobotu ve 14:00. Večer ten samý den už bude jasno, které politické subjekty ve volbách uspěly a které nikoliv.

Podle Jiřího Ovčáčka se už Zeman velmi těší na povolební vyjednávání. Hlava státu hodlá pověřit sestavením vlády nejsilnější stranu. Tou je alespoň podle průzkumů hnutí ANO. Na záda mu však dýchá koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). Třetím nejsilnějším subjektem je pak druhá opoziční koalice Pirátů se Starosty.

Tagy: