Měl by spíš řešit Čínu. Komunistu pohoršil Vystrčilův zájem o Zemanovo zdraví

Leo Luzar v pořadu Jak volí vaše peněženka

Pokud chce předseda Senátu znát kompletní zdravotní dokumentaci, zavání to hyenismem. Komunistický poslanec Leo Luzar se ve vysílání CNN Prima NEWS pustil do předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Ten ještě před třemi dny zvažoval, že by jménem Senátu požádal Pražský hrad o informace o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana.

V úterý večer se zejména na sociálních sítích začaly šířit spekulace o zhoršujícím se zdravotním stavu Miloše Zemana. Některé zprávy dokonce mluvily o možném úmrtí. Hned ve středu ale kancléř Vratislav Mynář i Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček informovali o tom, že je hlava státu v pořádku a že se chystá na vyjednávání po sněmovních volbách.

Zejména opoziční politici považují za nutné, aby byl Hrad ohledně těchto věcí transparentní.  „Prezident je důležitou osobou na politické šachovnici a má zásadní roli. Občané mají právo vědět, v jakém je stavu a jestli je schopen svou funkci vykonávat. Pro jeho okolí je povinností o tom informovat,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Jan Farský, poslanec STAN.

Podobného názoru je i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který ještě v neděli zvažoval, že by Hrad oficiálně požádal o vyjádření ke zdravotnímu stavu prezidenta.

Poslanec KSČM Leo Luzar má na věc diametrálně odlišný názor. „Tento zájem beru jako součást volební kampaně, která se vede velice sprostě. Jde se až na nejhorší lidské pudy. Zabývat se zdravím je pod určitou úroveň, byť jde o pana prezidenta,“ řekl.

Politici se zajímali i o zdraví Havla

Nejde ale o nic neobvyklého, o zdraví hlavy státu se politici zajímali i v minulosti. „Víme, že Václav Havel měl často zdravotní potíže. Když je měl, veřejnost byla o jeho stavu skrz tiskového mluvčího informována velice podrobně,“ připomněl Farský.

Podle Luzara ale Hrad komunikuje dostatečně i tentokrát. „Víme maximum možného, máme informace od mluvčího i z lékařských kruhů. Pokud chce pan Vystrčil znát kompletní zdravotní dokumentaci, zavání to hyenismem. Měl by se raději zabývat situací, kterou způsobil v rámci obchodu s Čínou,“ rýpnul si poslanec do Vystrčila kvůli jeho podpoře Tchaj-wanu.

Čína považuje Tchaj-wan za svou součást a dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova. Peking proti cestě českého politika opakovaně protestoval a varoval mimo jiné, že Vystrčil za porušení principu jedné Číny zaplatí vysokou cenu. Předseda Senátu čínské kritiky odmítl a vyjádřil přesvědčení, že jeho návštěva českou politiku jedné Číny neporušuje.

Tagy: