Prezident Zeman výjimečně udělil milost. Pod podmínkou ji dostala matka pěti dětí

Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman udělil milost matce pěti nezletilých dětí

Prezident Miloš Zeman se v úterý rozhodl vyhovět zcela výjimečně jedné žadatelce o milost. Dostala ji matka pěti nezletilých dětí, a to z humanitárních důvodů. Milost získala pod podmínkou, že se do tří let od jejího udělení nedopustí úmyslného trestného činu.

„Prezident republiky se zcela výjimečně rozhodl udělit tuto milost z humanitárních důvodů, přestože omilostněná žena nesplňuje podmínku závažného zdravotního stavu,“ informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zeman ženě prominul zbytek jednoho nepodmíněného trestu a další celé čtyři nepodmíněné tresty odnětí svobody, které jí byly uložené za méně závažnou trestnou činnost převážně drobného majetkového charakteru. Podnět Zemanovi předložila ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Děti by byly umístěny do různých dětských domovů

Podle Ovčáčka prezident přihlédl k tomu, že omilostněná je matkou pěti nezletilých dětí, o které sama řádně pečuje. V případě jejího nástupu do výkonu trestu by musely být umístěny do různých dětských domovů.

Vzornou péči o děti potvrdila jak vedoucí místně příslušného oddělení sociálně právní ochrany dětí, i tak ředitelka azylového domu, ve kterém žena se svými dětmi v současné době bydlí.

Nejstarší dcera odsouzené je navíc v důsledku traumatických zkušeností v dlouhodobé péči psychologa a dětského psychiatra. Odloučení od matky by tak mohlo zhoršit její už tak nepříznivý psychický stav. K tomu Zeman podle svého mluvčího také přihlédl.

Tagy: