Prezidentská anketa s Nerudovou: Existují dvě pohlaví. Musíme ukázat výhody eura

Myslím, že existují dvě pohlaví, respektuji ale minority, které tohoto názoru nejsou. V prezidentské anketě to uvedla ekonomka Danuše Nerudová. CNN Prima NEWS postupně přináší rozhovory se všemi kandidáty na Hrad. Každý host vždy zodpoví 12 konkrétních otázek. Na celý rozhovor se můžete podívat ve videu.

1. Zveřejníte před volbami zprávu o svém zdraví? A jak podrobná by případně byla?

Už jsem vyplňovala dotazník jedné mediální agentury. Pokud přijdou další otázky na můj zdravotní stav, své odpovědi velmi ráda zveřejním. Nemám s tím žádný problém.

2. Vyhlásila byste amnestii a v jakých případech byste udělovala milosti?

Nemyslím si, že by tu byl nyní důvod pro vyhlášení všeobecné amnestie. Chápala jsem to v 90. letech. Prezidentské milosti bych využívala v souladu s Ústavou. Udělovala bych je velmi výjimečně z humanitárních důvodů. Nezpochybňovala bych při tom ale pravomocné rozhodnutí soudu. Chtěla bych k tomu přistupovat svědomitě, tedy podobně jako Václav Klaus. Žádosti tehdy byly posuzovány velmi objektivně.

3. Udělila byste státní vyznamenání bratrům Mašínům?

Jde o jednu z nejbolestivějších kapitol naší novodobé historie. Pokud by ke mně doputoval návrh od Poslanecké sněmovny, tak bych s ním souhlasila. Snažila bych se ten krok komunikovat a vysvětlovat.

4. Udělila byste státní vyznamenání Miloši Zemanovi?

Je třeba čas na to trochu vstřebat jeho prezidentské období a zamyslet se nad tím trošku hlouběji. K některým věcem člověk musí získat odstup. Miloš Zeman však před vypuknutím ruské invaze na Ukrajinu bagatelizoval ruskou hrozbu či vrbětickou kauzu, zpochybňoval také tajné služby. Proto pro vyznamenání Zemana teď nevidím důvod.

5. Jmenovala byste trestně stíhaného premiéra?

Měla bych s tím obrovský problém. Jde o velmi komplexní otázku. Působila bych na to, aby nebylo normální, že člověk, který je trestně stíhaný, vůbec na premiéra kandiduje. Dřív bylo běžné, že pokud člověk čelil trestnímu stíhání, tak z politiky odešel. Když byl případně očištěn, tak se do politiky vrátil. Na druhou stranu tu máme právní systém. To rozhodnutí by bylo velmi těžké, ale nakonec bych asi respektovala presumpci neviny.

6. Podepsala byste zákon umožňující adopci dětí stejnopohlavními páry?

Podepsala. Myslím, že rodičovská láska je nenahraditelná. Nelze ji nahradit tetami v dětském domově. Je úplně jedno, jestli tuto lásku poskytují dvě ženy, muž a žena, nebo dva muži.

7. Domníváte se, že existují dvě, nebo více pohlaví?

Myslím, že existují dvě pohlaví. Respektuji ale minority, které si myslí, že těch pohlaví je víc. Jsou to nové věci. Většinová společnost z nich má strach. Je potřeba o tom komunikovat, naslouchat a vyjadřovat minoritám pochopení. To je cesta, jak tu diskusi kultivovat.

8. Byla byste pro zavedení eutanázie?

Děsí mě některé příběhy. Někdy je eutanázie skutečné vysvobození. Pro někoho to může být ta poslední volba. Mám ale obrovský strach z možného zneužití. Zajímala by mě legislativní stránka takového návrhu.

9. Mělo by Česko zavést euro a kdy?

Jsem pro zavedení eura, ale má to celou řadu předpokladů. Vláda by si to musela vzít za svůj projekt. Nadpoloviční většina Čechů euro stále nepodporuje a nevěří mu. Musela by proběhnout velká veřejná diskuse o výhodách. Zatím ani nesplňujeme podmínky. Muselo by dojít ke konsolidaci veřejných financí. Jako prezidentka bych vysvětlovala výhody, které by nám zavedení eura přineslo. Plán zavést euro do roku 2030 je ambiciózní. Myslím, že to bude trošku později.

10. Pokud byste se stala prezidentkou, nechala byste na Pražském hradě vlát vlajku Evropské unie? A patří tam i vlajka NATO?

Vlajku Evropské unie bych nechala. V případě výjimečných událostí či výročí by na Hradě měla vlát i vlajka NATO.

11. Prezidentský plat bude od ledna 341 200 korun. Jak byste s ním naložila?

S manželem bychom pokračovali v podpoře charitativních projektů. Možná bychom přidali další.

12. Kdo by byl váš kancléř, šéf zahraničního odboru Hradu a mluvčí?

Konkrétní jména teď neřeknu. Jednání však probíhají. Kancléřem určitě bude člověk s vysokým morálním kreditem, který je bezúhonný, bude mít bezpečnostní prověrku a bude velký expert, který není trestně stíhaný. Podobná odpověď je i u šéfa zahraničního odboru a mluvčího.

Tagy: