Prezidentská tipovačka ze Sněmovny: Kteří kandidáti se utkají ve druhém kole?

Výsledky prezidentských voleb se s napětím očekávají i v dolní parlamentní komoře. Redakce CNN Prima NEWS se zeptala poslanců napříč politickým spektrem, kdo podle nich uspěje v prvním kole prezidentských voleb. Většina se shodla, že nejvíc šancí mají Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO). Našli se ale i tací, kteří by si vsadili na Jaroslava Baštu z SPD.

Vzhledem k tomu, že ani jeden z kandidátů nemá podle průzkumů šanci získat přes 50 % hlasů, bude v sobotu odpoledne jasno o dvojici, která proti sobě stane ve finále prezidentského klání o 14 dní později. Podle poslanců je nejvíc pravděpodobný duel mezi Babišem a Pavlem.

„Nejsem prognostik, ale myslím, že 2. kolo bude generál Pavel proti Andreji Babišovi. A potom bude záležet na voličích, kolik lidí přijde k volbám. Ke své politické orientaci preferuji pana generála, ale to je můj názor,“ řekl Ivan Adamec z ODS.

„My jsme se s přáteli vsadili už 29. prosince. Ale svůj tip na vítěze si zatím nechám pro sebe. Ale myslím, že druhé kolo bude Babiš versus Pavel. Moje přání je, aby 2. kolo bylo Pavel versus Nerudová. Ale to by bylo pekelné rozhodování,“ prohlásila pro CNN Prima NEWS místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN).

Většina poslanců hnutí ANO věří svému stranickému šéfovi Andreji Babišovi. „Andrej Babiš se dostane do 2. kola. Potom začíná všechno nanovo. Budeme dál bojovat, aby vyhrál,“ komentovala šéfka poslaneckého klubu ANO a někdejší ministryně financí Alena Schillerová.

Babiš je podle ní jediný způsobilý k tomu, aby mohl být dobrým českým prezidentem. „Byl ministrem financí, premiérem, na summitech zastupoval prezidenta Zemana, mohl by to dělat okamžitě. Ale nesázím se. Jsem v tomhle směru pověrčivá,“ dodala Schillerová.

Rebelové z ANO Babiše na Hradě nechtějí

Ne všichni členové hnutí ANO si ale Babiše za prezidenta přejí. Proti svému šéfovi coby hlavě státu vystoupil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a ostravský primátor Tomáš Macura. „To je jejich věc a jejich svědomí. Alespoň vidíte, že jsme demokratické hnutí s pluralitou názorů,“ podotkla Schillerová.

Zákonodárci SPD jsou pevně přesvědčeni o úspěchu svého favorita Jaroslava Bašty. „Řekla bych, že do 2. kola postoupí Jaroslav Bašta,“ tipovala poslankyně SPD Lucie Šafránková. Na otázku, kdo další by podle ní mohl uspět, odpověděla: „Těžko říct v tuhle chvíli.“

„Určitě do 2. kola postoupí pan Bašta,“ prohlásil v nadsázce poslanec TOP 09 Marek Ženíšek. „Ne ne, to byl samozřejmě vtip,“ bral ihned zpátečku. Podle něj se druhé kolo odehraje v mezi Babišem a Pavlem. „A kdo vyhraje potom, se uvidí. Babiš podle mě kampaň ještě pořádně nezačal, teprve do toho začne šlapat. Ale národ si dvakrát zvolil Miloše Zemana, takže jsem spíš takový pesimista,“ zhodnotil pravicový poslanec.

Žádné velké překvapení nečeká ani šéf klubu Pirátů Jakub Michálek. V prvním kole podle něj uspěje někdo z trojice, která nyní vítězí v předvolebních průzkumech, tedy Pavel, Babiš nebo Danuše Nerudová.

„Osobně bych si přál, aby to byli kandidáti, kteří mají morální předpoklady, tedy aby do 2. kola postoupili paní Nerudová a pan Pavel. Bude záležet, jak se budou rozhodovat voliči slabších kandidátů. Jestli třeba nezmění svoji volbu z taktických důvodů,“ konstatoval vystudovaný právník.

Poslanec Michal Kohajda z KDU-ČSL by si vsadil na vítězství Petra Pavla. „Já ho budu volit, protože si myslím, že je klidný a rozvážný a lidi spojuje. Dokázal by Českou republiku důstojně reprezentovat navenek,“ míní.

Tagy: