Prezidentské volby: Mezi sázkaři nejvíce posiluje Nerudová. Bude z ní česká Čaputová?

Mezi největší favority v boji o Hrad se řadí (zleva): Andrej Babiš, Petr Pavel a Danuše Nerudová. Josef Středula z klání překvapivě odstoupil

Sázkaři na prezidenta favorizují Babiše a Pavla

Už v lednu čekají Česko prezidentské volby. Podle sázkových kanceláří mají v boji o Hrad největší šanci expremiér Andrej Babiš (ANO) a generál Petr Pavel. Výrazně však posiluje ekonomka Danuše Nerudová. První pětku nejžhavějších kandidátů uzavírají senátor Pavel Fischer a šéf odborů Josef Středula.

Bookmakeři a průzkumy zatím nejvíce favorizují předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a generála Petra Pavla. Například společnost Tipsport prvnímu jmenovanému, který ještě kandidaturu ani nepotvrdil, připisuje kurz 2,40:1, bývalému předsedovi vojenského výboru NATO pak 2,60:1.

Babiš tvrdí, že se definitivně rozhodne až 4. listopadu, tedy na poslední chvíli, neboť 8. listopadu se uzavírá výčet možných adeptů. Někdejší premiér sice říká, že pokud by nekandidoval, tak by ANO jistě nasadilo někoho jiného, podle 1. místopředsedy Karla Havlíčka však nikdo jiný nepřichází v úvahu.

Politologové a komentátoři vesměs počítají s tím, že Babiš nakonec do prezidentského klání půjde. To Pavel již začátkem prázdnin oznámil, že definitivně vstupuje do boje o Pražský hrad, ale velkou kampaň rozjede až na konci léta. Tedy poté, co skončí sezona dovolených.

Podle sázkových kanceláří v posledních dnech nejvíce posiluje ekonomka a donedávna také rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, kterou bookmakeři s kurzem 7:1 řadí na třetí místo. Své šance na zvolení oproti květnu takřka zdvojnásobila a rovněž se výrazně oddálila od „chumlu“ dalších kandidátů.

Vidí snad Češi v Nerudové naději po vzoru populární slovenské prezidentky Zuzany Čaputové? Úmysl stát se novou hlavou státu Nerudová oznámila na konci května. O její kandidatuře se však spekulovalo měsíce. „Všichni si zasloužíme naději na lepší budoucnost,“ řekla tehdy stručně.

Na průběžném čtvrtém místě se nyní nachází senátor Pavel Fischer (kurz 13:1), který své štěstí zkusil již při prezidentské volbě před čtyřmi lety, tehdy skončil třetí. Pátá příčka náleží předsedovi ČMKOS Josefu Středulovi (kurz 16:1). Ten svou kandidaturu potvrdil na začátku května.

První kolo volby prezidenta České republiky proběhne 13. a 14. ledna 2023, případné druhé kolo o 14 dní později. Současnému prezidentovi Miloši Zemanovi skončí druhé funkční období 8. března a prezidentem už podle zákona znovu být nemůže.

Tagy: