Bilance 11. září je daleko tragičtější. Na následky zemřelo víc lidí než v osudný den

Po teroristickém útoku na Světové obchodní centrum 11. září 2001 se zřítil symbol města – Dvojčata. S jejich pádem ulice New Yorku zahalil oblak kouře plný nebezpečných látek – rtuti, azbestu, toxických látek z paliva a mnoha dalších. Desítky tisíc lidí přežily, přesto si na nich 11. září vybralo svou daň. Začaly trpět respiračními problémy, snížila se jim funkce plic, propukly u nich mentální onemocnění či rakovina. Po 20 letech se ukazuje, že na následná onemocnění zemřelo více lidí než v osudný den.

Měli štěstí a do tragické statistiky 2 977 obětí útoků nepatřili. Řeč je nejen o zasahujících záchranářích, ale i lidech, kteří z hořících budov utekli, nebo se pohybovali v jejich blízkosti. Nikdo však nečekal, že i na nich si 11. září vybere svou daň.

Svůj podpis pád Dvojčat zanechal jak na psychickém, tak fyzickém zdraví lidí. Mrak, který se od zřícených budov začal šířit ulicemi New Yorku, byl velmi toxický. Obsahoval rakovinotvorné a další nebezpečné látky, jako byl azbest či olovo. Dodnes lidé vzpomínají, jak v hustém dýmu nemohli dýchat a přišlo jim, jako by měli v krku kusy sutin. Toxickým látkám bylo vystaveno 400 tisíc lidí.

Právě to vedlo k tomu, že tisíce lidí za minulé roky nahlásily, že trpí respiračními problémy, jako je například astma. Mnozí ani nemuseli být přímo u místa tragédie, přesto trpěli psychickými problémy – depresemi, posttraumatickými stresovými poruchami, nespavostí či úzkostmi. Tyto stavy u nich vyvolala panický strach o sebe i jejich nejbližší.

Těmto stavům ovšem propadali především záchranáři – hasiči a policisté. Mnozí dokonce trpěli pocitem viny – že přežili, zatímco v troskách nalézali své kolegy a přátele.

70 druhů rakovin

U lidí, kteří byli toxickému dýmu vystaveni, se výrazně zvýšilo riziko výskytu některých druhů rakovin – o 25 procent narostlo riziko rakoviny prostaty, zdvojnásobilo se riziko rakoviny štítné žlázy a o 40 procent se navýšilo riziko leukémie. Kromě těchto rakovin se u lidí začaly vyskytovat i velmi vzácné druhy tohoto onemocnění.

Newyorská hasička Elizabeth Casciová na místo neštěstí dorazila ve chvíli, kdy se zřítila druhá věž. „Procházeli jsme až deseti centimetry betonového poprašku. Doslova nás pohltil celý oblak prachu,“ vzpomínala pro rozhlasovou stanici NPR.

S prohledáváním trosek pomáhala několik týdnů, posléze se u ní objevil kašel. „Ten nakonec odezněl. O 18 let později jsem si však vyslechla diagnózu, o kterou nikdo nestojí,“ pokračovala.

Měla nádor na děložním čípku. Jednalo se o velmi vzácnou invazivní rakovinu, která se mohla velmi rychle šířit. Je vysoce pravděpodobné, že k této nemoci přispěly její záchranné práce na místě neštěstí. Dosud bylo u dotčených lidí evidováno na 70 různých druhů rakoviny.

Ihned po 11. září byl zřízen Fond pro odškodnění obětí (VCF). Bezprostředně po útocích obdrželi 362 žádostí o odškodné za neprávem způsobenou smrt nebo újmu na zdraví.

„Žádné oddělení nebylo tak zničeno, jako to hasičů. Oni a další pracovníci první pomoci trpěli nejen fyzicky, ale i posttraumatickou stresovou poruchou. Kvůli záchranným a odklízecím pracím tam strávili i měsíce,“ podotkl pro Fox News právník Nick Papain. Dosud fond vyplatil více než osm miliard dolarů lidem, kteří v důsledku 11. září trpí zdravotními problémy nebo přišli o své blízké.

Nadále kolegy ztrácíme

Prezident newyorských hasičů Andrew Ansbro zastupuje více než 20 tisíc aktivních hasičů i těch ve výslužbě. Sám byl 11. září zraněn, během jednoho roku mu kapacita plic klesla z 92 procent na 72. V posledních deseti letech u něj bylo diagnostikováno astma, onemocnění dýchacích cest a rakovina kůže v obličeji. „Stále máme 2 500 aktivních členů, kteří 11. září pracovali. Od toho dne jsme přišli o více než 200 členů a nadále je ztrácíme,“ podotkl. V důsledku 11. září zahynulo 343 hasičů.

Od svého spuštění Fondu pro odškodnění obětí zaznamenal více než 100 tisíc žádostí o odškodnění. Téměř 3 900 z nich bylo podle správkyně fondu Rupy Bhattacharyyaové odesláno jménem lidí, kteří měli zemřít na nemoci plynoucí z události. „To znamená, že počet lidí, kteří pravděpodobně zemřeli na nemoci související s útoky po 11. září, překročil hranici obětí z 11. září,“ podotkla ve vysílání televize ABC.

Dodala, že téměř 50 procent lidí, kteří si takovou žádost v posledních letech podalo, podlehlo rakovině. I přesto, že od tragického dne uběhlo již 20 let, lidé nadále pociťují jeho následky. Smutná bilance ukazuje, že obětí bude zřejmě nadále přibývat.