Nová hrozba. Digitální dudlík dostávají už v kočárku, přibývá dětí závislých na telefonech

Malé děti jsou závislé na mobilech.

I malé děti jsou závislé na mobilech

Do noci koukají do mobilu, špatně spí, ráno jsou unavené a ve škole nedokáží pořádně fungovat. Až patnáct procent dětí je závislých na mobilních telefonech a zhruba každý pátý žák uvádí, že mu negativně zasahuje do života. Vyplývá to z dat společnosti Replug Me. Podle odborníků na digitální technologie přibývá i dětí, které do tabletů koukají už v kočárku.

„Digitální dudlík“ je termín, kterým odborníci označují tablet nebo mobil, který dávají rodiče už dětem v kočárku. „Rodič tím to dítě zabaví, ale pokud tam dítě tráví hodiny, tak pak už nemá čas na kvalitní hru venku nebo na rozvojové hry,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS problém s chytrými zařízeními Jana Klusáková Seďová, ředitelka společnosti Replug Me, která se touto problematikou zabývá.

ČTĚTE TAKÉ: Jelínek k přijímačkám: Chyby se neodpouští, honíme se za pseudodokonalostí. To je problém

„Dítě ve věku 0 až 2 roky by k obrazovkám nemělo mít žádný přístup. S rostoucím věkem, třeba do 5 až 6 let, jsou doporučeny maximálně dvě hodiny denně, ovšem i s televizí,“ uvedl adiktolog Tomáš Jandáč. „Obecně platí pro děti mladšího školního věku, že by to měla být zhruba jedna hodina pro nějakou zábavu a volný čas,“ upřesnil projektový manažer nadace Sirius Roman Petrenko.

Sledování obrazovek, zvláště u malých dětí, navíc může způsobit celou řadu problémů. „Dopady jsou do psychiky, rozvoje řeči, neurologie i fyziologického rozvoje,“ vyjmenovala Klusáková Seďová. „Dítě může být tím audiovizuálním obsahem vyčerpané, unavené, a pak to snižuje jeho schopnost učit se nebo si hrát,“ doplnila Kateřina Lukavská z Pedagogické fakulty a 1. lékařské fakulty UK.

Důležité je, aby rodiče byli pro své potomky příkladem a netrávili na internetu více času než u dítěte. A také nehlídali jen čas strávený v online prostředí, ale hlavně aby kontrolovali obsah, na který děti koukají.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Antimonopolní úřad chce sledovat telefony manažerů. Je to pro boj s kartely, tvrdí jeho šéf

Tagy: